Επίσκεψη στην Παναγιά την Κρυφτή (2009)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον», σε συνεργασία με το Δήμο Πλωμαρίου και ιδιαίτερα με το Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιοχωρίου, διοργάνωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία για 3η συνεχή χρονιά προσκυνηματική επίσκεψη με Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία στο γραφικό ξωκλήσι της Παναγιάς της Κρυφτής στο Πλωμάρι που βρίσκεται κρυμμένο στις απόκρημνες ακτές της περιοχής Πλωμαρίου, 5 ναυτικά μίλια δυτικά του Πλωμαρίου μετά τη Μελίντα. Το ξωκκλήσι αυτό είναι κρυμμένο όλο σε μια ευρύχωρη σπηλιά ενός βράχου και, σύμφωνα με την παράδοση, αφού κρύφτηκε εκεί μια κοπέλα με το παιδί της κυνηγημένη από τους Τούρκους με άλογα, σώθηκε και έταξε στην Παναγιά τη σπηλιά αυτή να την κάνει εκκλησία.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η προσέλευση των προσκυνητών ήταν και φέτος πολύ μεγάλη, άρχισε από πολύ νωρίς και από διάφορα μέρη της Λέσβου, όπως Μυτιλήνη, Αγιάσος, Γέρα και αλλού και φυσικά από Πλωμάρι και Παλαιοχώρι. Η μετάβαση τους στο ξωκκλήσι της Παναγιάς της Κρυφτής έγινε με μειωμένο εισιτήριο επιχορηγούμενο από την ποτοποιία Αρβανίτη με το πλωμαρίτικο καραβόσκαρο «Ασπασία» καθώς και με ιδιωτικά σκάφη. Παρακολούθησαν μια κατανυκτική θεία Λειτουργία στην οποία ιερούργησαν ο εφημέριος του Παλαιοχωρίου κ. Ευστάθιος Μεταξής και ο πάτερ Νικόλαος εφημέριος από την Αγιάσο.

Έψαλαν δε, ο καθηγητής Βυζαντινής μουσικής Γεώργιος Μιχαλέλλης και άλλοι. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ατμόσφαιρα στην Παναγιά την Κρυφτή ήταν μαγευτική και το όλο ΄΄σκηνικό΄΄ θύμιζε παπαδιαμάντεια ατμόσφαιρα.

Ακολούθησε φαγητό και γλέντι στην παραλιακή ταβέρνα ΄΄Μελίντα Παράδεισος΄΄ της πανέμορφης Μελίντας με τοπικά εδέσματα και την εξαιρετική μουσική της Γιώτας Μιχαλέλλη που ενθουσίασε και ξεσήκωσε όλους μας στο χορό μέχρι αργά το απόγευμα.

Τελικά, οι σχεδιασμοί μας να καθιερώσουμε παγίως το ξαναζωντάνεμα του παραδοσιακού πανηγυριού της Παναγιάς της Κρυφτής σε ετήσια βάση μέσα στον Αύγουστο, έγινε πραγματικότητα.