Δύο τρεχαντήρια καταστρέφονται στο Πλωμάρι

Αύριο το πρωί, τελικά, καταστρέφονται δύο όμορφα τρεχαντήρια στο Πλωμάρι, χωρίς να έχουμε πάρει καμιά απάντηση στο αίτημα μας για “υιοθεσία” των δύο αυτών σκαφών  στο Πλωμάρι, έστω και αρνητική. Κοινοποιούμε το αίτημα μας

Το τρεχαντήρι Άγιος Νικόλαος δεν θα υπάρχει αύριο!

 

 

Αρ. Πρωτ. 115/ 2018, Πλωμάρι, 12-Αυγούστου 2018

ΑΙΤΗΜΑ

“Υιοθεσίας” Παραδοσιακών Ξύλινων Αλιευτικών Σκαφών

Προς:           Γραφείο Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κυρίου Βαγγέλη Αποστόλου 

Κοιν:  Γεν. Γραμμ. Αιγαίου &Νησιωτ. Πολιτικής, Κύριο Γιάννη Θεοδοσιάδη – Γιαννέλλη  

   Είναι, αποδεδειγμένα, σημαντική η δραστηριότητα του Συλλόγου μας, από το 1999 που ιδρύθηκε, στη Ναυτική – Ναυπηγική παράδοση όχι μόνο της περιοχής μας (Πλωμάρι- Λέσβος) αλλά και στη γενέθλια θάλασσα της  Ναυτικής- Ναυπηγικής Κληρονομιάς μας, το Αιγαίο .Παράλληλα, είναι πολλαπλές και πολυποίκιλες οι προσπάθειες μας να σταματήσει η άδικη και αποτρόπαια πράξη καταστροφής των παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών καϊκιών, αριστουργημάτων χειροτεχνίας, έναντι “τριάκοντα αργυρίων”(!) που προσβάλλει την ιστορία και οδηγεί στον αφανισμό του θαλασσινού Πολιτισμού μας.

Επικροτώντας, λοιπόν, το μέτρο αυτό του Υπουργείου σας, που αποτελεί- κατά την άποψη μας- μια άμεσα προσεγγίσιμη λύση μέχρι να ακυρωθεί  η άνευ λόγου ύπαρξη σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας, και με πλώρη το μεράκι και τη σφοδρή επιθυμία μας να διασωθούν όσα περισσότερα ξύλινα σκάφη – αριστουργήματα ανθρώπινης τέχνης-, εκφράζουμε το εύλογο και αναμενόμενο ενδιαφέρον μας και αιτούμαστε την υιοθεσία 2 ξύλινων σκαφών από το Πλωμάρι που σύντομα επίκειται η καταστροφή τους. Οι λόγοι που μας οδηγούν στην πρόταση των συγκεκριμένων καϊκιών είναι οικονομικοί, απαλλασσόμενοι, τουλάχιστον έτσι, από το κόστος της μεταφοράς τους.

Όμως, θα θέλαμε να προσθέσουμε το γεγονός ότι το μεράκι μας είναι μεγάλο για τη διάσωση όμως τα οικονομικά του Συλλόγου μας είναι πενιχρά και προσπαθούμε  να βρούμε χορηγούς που θα μας βοηθήσουν και παράλληλα ζητάμε τη δική σας οικονομική ενίσχυση με πολύ- πολύ μικρότερη από αυτή της καταστροφής τους.

Είμαστε στη διάθεση σας για περισσότερες πληροφορίες

Ευχαριστούμε πολύ για τη θετική ανταπόκριση σας

Με πολλή τιμή Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος

 

About Μυρσίνη

Τόπος γέννησης και κατοικία : Πλωμάρι Λέσβου, Πτυχιούχος Φυσιογνωστικού και Γεωλογικού τμήματος Παν/μίου Αθηνών, Διδάκτωρ Εθνικού Μετσόβείου Πολυτεχνείου, μεταδιδακτορικές σπουδές Χαλιφαχ Καναδά, ερευνήτρια ΙΓΜΕ, συνταξιούχος, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου "Το Πόλιον"