Έφυγαν – καταστράφηκαν χωρίς λόγο δυο όμορφα τρεχαντήρια

Έφυγαν – καταστράφηκαν χωρίς λόγο και αυτά τα όμορφα τρεχαντήρια φτιαγμένα από τους δύο εν ζωή άξιους καραβομαραγκούς του Πλωμαρίου τον Ανδρέα Λιόλιο (“Άγιος Νικόλαος”) και το Δούκα Γιαμμουγιάννη (“Νικόλαος”).

Πλάι- πλάι αρμένιζαν …..

Πλάι-πλάι περίμεναν τη θανατική καταδίκη τους…

 

 

 

 

 

 

 

 

Πλάι- πλάι αρμένιζαν περήφανα στο Αρχιπέλαγος Πολιτισμού, το Αιγαίο. Πλάι-πλάι περίμεναν τη θανατική καταδίκη τους. Γιατί έπρεπε να καταστραφούν? Γιατί πρέπει να καταστρέφουν – να αφανίζουν την, τόσων  χιλιάδων χρόνων (πλέον των 8.000 χρόνων) Ναυτική- Ναυπηγική Πολιτιστική Κληρονομιά μας? Ας μας απαντήσει κάποιος! Ευρωπαϊκή επιταγή? Και το Ελληνικό κράτος τι κάνει?

η καταστροφή τους!!!

Μας λένε ότι λιγόστεψαν τα ψάρια και πρέπει να σταματήσει η υπεραλίευση, μα τόσα χρόνια από το 1995, τόσες χιλιάδες βάρκες και τώρα περιμένουν 750 την καταστροφή τους, θα έπρεπε τα ψάρια να μην χωράνε, πλέον, στη θάλασσα και να βγαίνουν στη στεριά! Οι ίδιοι οι ψαράδες μας λέγανε ότι μ αυτά τα χρήματα που θα πάρουν θα αγοράσουν άλλη βάρκα μεγαλύτερη, καλύτερη μαζί με άλλη άδεια ψαρέματος και θα συνεχίσουν να ψαρεύουν. Άρα, γιατί να συνεχίζεται η καταστροφή τους?

Παλέψαμε να σώσουμε αυτά τα δύο όμορφα τρεχαντήρια και δεν τα καταφέραμε

 Ας είναι, τουλάχιστον, οι τελευταίες καταστροφές που γίνονται στη θαλασσινή πολιτιστική κληρονομιά μας!

About Μυρσίνη

Τόπος γέννησης και κατοικία : Πλωμάρι Λέσβου, Πτυχιούχος Φυσιογνωστικού και Γεωλογικού τμήματος Παν/μίου Αθηνών, Διδάκτωρ Εθνικού Μετσόβείου Πολυτεχνείου, μεταδιδακτορικές σπουδές Χαλιφαχ Καναδά, ερευνήτρια ΙΓΜΕ, συνταξιούχος, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου "Το Πόλιον"