Για το δημοσίευμα του Plomari News, σχετικό με τη βραδιά στο Πλωμάρι αφιερωμένη στους αμανέδες

Για το δημοσίευμα του Plomari News, σχετικό με τη βραδιά στο Πλωμάρι αφιερωμένη στους αμανέδες, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Α) Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» δεν έχει λάβει κάποια «επιχορήγηση» ή «επιδότηση». Έχει αναλάβει να υλοποιήσει ένα έργο που αφορά στη διοργάνωση τριών συναυλιών, καθώς και στη δημιουργία ενός DVD-ROM και ενός audio CD με επιλεγμένα αποσπάσματα από τις συναυλίες. Το «Πόλιον» ανέλαβε το συγκεκριμένο έργο, επειδή ως Πολιτιστικός Σύλλογος, ενδιαφέρεται για τη διάσωση και ανάδειξη του πολιτισμού του τόπου μας. Απ’ αυτή την προσπάθεια το «Πόλιον» δεν πρόκειται να έχει κανένα απολύτως οικονομικό όφελος, αφού όλα τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για αμοιβές μουσικών και τεχνικών καθώς και μετακινήσεις, όπως φαίνεται και από τη σχετική σύμβαση που είναι αναρτημένη στη «Διαύγεια». Αντίθετα, ανέλαβε την ευθύνη της υλοποίησης όλου του έργου με προσωπικό κόστος των μελών του, σε συνεργασία με καθηγητές και ερευνητές του Παν/μίου Αιγαίου, οι οποίοι επίσης συνεργάζονται χωρίς αμοιβή στη συγκεκριμένη προσπάθεια, με σκοπό να προβάλει το Πλωμάρι ως μέρος ενός ευρύτερου πολιτισμικού δικτύου του Β. Αιγαίου, κάτι που μόνο όφελος θα προσφέρει στον τόπο μας.

Β) Τα κονδύλια για τον πολιτισμό και τις πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις δεν διαμορφώνονται από το Σύλλογο « Το Πόλιον», αλλά από αποφάσεις σε επίπεδο κράτους και περιφερειών, ανάλογα και με τις σχετικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδοτεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους τις διάφορες δράσεις. Αν ο συντάκτης του δημοσιεύματος θεωρεί ότι οι κατανομές αυτές δεν είναι σωστές, θα έπρεπε να απευθύνει τα σχόλιά του προς αυτούς που αποφάσισαν συγκεκριμένες κατανομές, χωρίς να εμπλέκει έμμεσα και «έντεχνα» «Το Πόλιον» στην κριτική του.
Επί πλέον, ο συντάκτης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την αμφίσημη στάση του. Ο ίδιος αναφέρει: «Συμφωνούμε με κάποιους που λένε ότι πρέπει να γίνονται εκδηλώσεις για τον πολιτισμό, αλλά σε μια εποχή παρατεταμένης κρίσης και εξαθλίωσης του λαού, που κόβονται μισθοί και συντάξεις και το επίπεδο στην υγεία και την παιδεία συνεχώς πέφτει, θα έπρεπε να σκεφτούν διαφορετικά την διανομή των χρημάτων και για τους σκοπούς που δίνονται…Απλώς εμείς αναρωτιόμαστε πώς υπάρχουν λεφτά για εκδηλώσεις, συναυλίες, πανηγύρια κλπ, ενώ για άλλα πράγματα οι αυτοδιοικητικοί επικαλούνται ότι δεν έχουν;.
Ο συντάκτης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τα κονδύλια για τον πολιτισμό είναι διαφορετικά από τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις για Παιδεία, Υγεία, κ.λ.π., που υποβαθμίζουν το επίπεδο διαβίωσης των συμπολιτών μας. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι ο πολιτισμός είναι η ψυχή του λαού μας, ενώ η διάσωση και ανάδειξη της κουλτούρας μας είναι ο μόνος λόγος που διατηρεί την ιδιαίτερη ελληνική και λεσβιακή «ταυτότητα». Εξάλλου είναι πλέον πολύ γνωστό, ότι σε μια εποχή οικονομικής και ηθικής κρίσης ο Πολιτισμός είναι αντίδοτο και είναι πια γεγονός πως ο άνθρωπος έχει όσο ποτέ άλλοτε την έντονη παρουσία του πολιτισμού στην ζωή του. Αν παρόλα αυτά, ο συντάκτης επιμένει να συγχέει «έντεχνα» ποικίλα προβλήματα με τις προοπτικές ανάδειξης του τόπου μας και του πολιτισμού μας, θα πρέπει να αναρωτηθεί, αν, στο όνομα ενός «λαϊκισμού» αντιμάχεται ακριβώς αυτά που επιδιώκει να «προστατεύσει».

Γ) Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις – συναυλίες που θα διοργανώσει το «Πόλιον» θα υλοποιηθούν με τη συμμετοχή μουσικών και τραγουδιστών που είναι αναγνωρισμένοι σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ συνδυάζονται και με εκπαιδευτικές δράσεις που μπορούν να εμπνεύσουν συνεχιστές και κληρονόμους της λεσβιακής μουσικής παράδοσης, αλλά και της ευρύτερης παράδοσης του Β. Αιγαίου. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η συναυλία συνδυάζεται και με παρουσίαση – ανοιχτή πρόβα των μουσικών και τραγουδιστών στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, αλλά και με την παρουσία ορισμένων από τους μουσικούς σε αντίστοιχη εκπαιδευτική δράση – παρουσίαση στην Αγιάσο, την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου. Πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί να αποδώσει καρπούς τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, τόσο για το Πλωμάρι και για τη Λέσβο, όσο και για το Β. Αιγαίο συνολικά.

Δ) Προσκαλούμε όλους τους Πλωμαρίτες και τις Πλωμαρίτισες να έρθουν στο καφενείο «Αθανασιάδειο» στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου, 1 Φεβρουαρίου, για να περάσουν καλά και να γλεντήσουν, μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις και προσωπικές επιδιώξεις.
Ε) Ζητούμε δε, στο πλαίσιο του διαλόγου και της κατάθεσης απόψεων, να δημοσιευθεί ως έχει.