Ενοχλούν οι δραστηριότητες του Συλλόγου «Το Πόλιον»: Απάντηση

Ενοχλούν οι δραστηριότητες του Συλλόγου «Το Πόλιον»
Απάντηση

΄΄ήθος ανθρώπω δαίμων΄΄

Είναι βέβαιο πλέον ότι η προσφορά πολιτιστικών αγαθών στις μέρες μας δεν τυγχάνει γενικής εκτίμησης αφού οι κοινωνικοιοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας δεν επιτρέπουν την ορθή αξιολόγηση αυτών των αγαθών αλλά αντιθέτως τη θέτουν υπό αυστηρή “επιτήρηση”. Αλλοίμονο, όμως. Η αναζήτηση πολιτιστικών αγαθών θα έπρεπε να είναι κατά την άποψη μας αυτοσκοπός και πάγια απαίτηση των τοπικών κοινωνιών αφού αυτά ακριβώς είναι που θεμελιώνουν πολιτιστική συνείδηση και άρα μελλοντικά δημοκρατική και ηθική συνείδηση.

Προφανώς και οι οικονομικές παροχές στα σχολειά είναι προβληματικές ή ανύπαρκτες. προφανώς και είναι καταδικαστέα η έλλειψη μέριμνας από τους αρμοδίους. Είναι όμως βέβαιο ότι ένας Πολιτιστικός Σύλλογος δεν υποκαθιστά ούτε τις αρμόδιες αρχές ούτε τους αρμόδιους Συλλόγους.

Γιατί όμως η κίνηση του “ΠΟΛΙΟΝ” για δημιουργική ενασχόληση των παιδιών του Πλωμαρίου τα οποία στερούνται τέτοιων δραστηριοτήτων και βιώνουν καθημερινά την απομόνωση, ενόχλησε; Μήπως, επειδή κρίνεται επιτυχής από το γεγονός της ευρύτατης αποδοχής από τους γονείς των παιδιών; Εάν κάποιοι διαβλέπουν σκοπιμότητα ή θεωρούν την πρωτοβουλία αυτή εκ του πονηρού προφανώς εθελοτυφλούν και στρουθοκαμηλίζουν. Λαϊκίζουν και δημαγωγούν.

Η λάσπη σχετικά με τις επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις και οι εικασίες περί ιδίου οφέλους δεν μας αγγίζουν, Τα οικονομικά του συλλόγου είναι ξεκάθαρα και όχι μόνο δεν επαρκούν αλλά υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με άλλους συλλόγους ή οργανώσεις ή ομοσπονδίες. Οι ταγμένοι και οι βαπτισμένοι οικονομικοί “εισαγγελείς” καλό θα ήταν πριν εκσφενδονίσουν ύβρεις να σκεφτούν τι έχουν κάνει οι ίδιοι για τα σχολεία και για τα ιδρύματα που τόσο κόπτονται.

Η μεγαλοψυχία τους ας μην περιορίζεται στις αστήρικτες κατηγορίες και στην πόλωση αλλά αντίθετα είναι απαραίτητο να στοχεύει στη δημιουργία κλίματος αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Μονοπάτια της Ευρώπης» στο οποίο συμμετέχει ο Σύλλογος μας, η εύκολη επιλογή της κατακραυγής για δήθεν “ταξιδάκια” δείχνει ότι μια τέτοια θεώρηση των πραγμάτων βρίσκεται στον αντίποδα κάθε προσπάθειας πολιτιστικής δραστηριότητας. Είναι επίσης μακρυά από κάθε λογική συσπείρωσης και σύμπνοιας λαμβανομένου υπόψη των δύσκολων καταστάσεων που βιώνουμε όλοι μας. Η άγνοια και η ημιμάθεια είναι επικίνδυνη και καταστρεπτική όπως καταστρεπτική είναι και η δύναμη του νου και του λόγου. Να πληροφορήσουμε λοιπόν τους τιμητές του δημοσίου χρήματος και της ηθικής ότι το εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο με πολλή προσπάθεια επιτύχαμε και τα οικονομικά του ελέγχονται μέσω του Ι.Κ.Υ. απ’ ευθείας από την Ε.Ε., καλύπτει μόνο μέρος των εξόδων ταξιδιού. Τα υπόλοιπα καλύπτονται από τα συμμετέχοντα μέλη. Ας σταματήσει λοιπόν αυτή η παραπληροφόρηση και παραφιλολογία. Κάποιοι ενοχλούνται που προβάλλεται ο τόπος τους και παρουσιάζεται στο εξωτερικό με μεγάλη αποδοχή ο πολιτισμός του Πλωμαρίου, από την αρχιτεκτονική μέχρι την βιομηχανική παράδοση αλλά και από τη ναυτοσύνη των Πλωμαριτών μέχρι τις ορεινές δραστηριότητες τους. Αναρωτήθηκαν ποτέ πόσο κοστίζει να στηθεί ένα διαφημιστικό σπότ ώστε να προβληθεί στο εξωτερικό; Ζήτησαν ποτέ να ενημερωθούν τι γίνεται επιτέλους σε αυτά τα ταξιδάκια και τι αποτελέσματα αποφέρουν; Γνωρίζουν ότι 30 επισκέπτες από 5 διαφορετικές χώρες μέλη της ΕΕ θα επισκεφθούν το Πλωμάρι για να μάθουν και να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας; Σίγουρα όχι. Προτιμούν να λοιδορούν και να υβρίζουν.

Ας είναι…..
ήθος ανθρώπω δαίμων.