Επίσκεψη στην Παναγιά την Κρυφτή (2008)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον», σε συνεργασία με το Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιοχωρίου, διοργάνωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία πανηγυριώτικη εκδήλωση παραδοσιακής μορφής στο ξωκκλήσι της Παναγιάς της Κρυφτής, που βρίσκεται κρυμμένο στις απόκρημνες ακτές της περιοχής Πλωμαρίου, 5 ναυτικά μίλια δυτικά του Πλωμαρίου μετά τη Μελίντα. Το ξωκκλήσι αυτό είναι κρυμμένο όλο σε μια ευρύχωρη σπηλιά ενός βράχου και, σύμφωνα με την παράδοση, αφού κρύφτηκε εκεί μια κοπέλα με το παιδί της κυνηγημένη από τους Τούρκους με άλογα, σώθηκε και έταξε στην Παναγιά τη σπηλιά αυτή να την κάνει εκκλησία.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η προσέλευση των πανηγυριωτών, που ξεπέρασαν τους 300, άρχισε από πολύ νωρίς και από διάφορα μέρη της Λέσβου, όπως Θερμή, Μυτιλήνη, Μόρια, Αγιάσος, Γέρα και αλλού και φυσικά από Πλωμάρι και Παλαιοχώρι. Η μετάβαση τους στο ξωκκλήσι της Παναγιάς της Κρυφτής έγινε δωρεάν (με χορηγία της ποτοποιίας Αρβανίτη) με το πλωμαρίτικο καραβόσκαρο «Ασπασία» καθώς και με ιδιωτικά σκάφη. Παρακολούθησαν μια κατανυκτική θεία Λειτουργία στην οποία ιερούργησαν ο δραστήριος και σεβάσμιος εφημέριος του Παλαιοχωρίου κ. Ευστάθιος Μεταξής, ο πάτερ Καλίνικος, εφημέριος της Ζωοδόχου Πηγής Λαγκάδας και ο Νικόλαος Βαλμές, εφημέριος του Μητροπολιτικού ναού Μυτιλήνης. Έψαλαν δε, ο καθηγητής Βυζαντινής μουσικής Γεώργιος Μιχαλέλλης, οι μαθητές του Παναγιώτης και Μιχάλης Τζανής και ο Κώστας Ξυπτεράς. Για πρώτη φορά, τουλάχιστον τα τελευταία 80, χρόνια φιλοξένησε τόσο πολύ κόσμο. Το όλο ΄΄σκηνικό΄΄ θύμιζε παπαδιαμάντεια ατμόσφαιρα.

Ακολούθησε φαγητό και γλέντι στην ταβέρνα ΄΄Μαρία΄΄ με την πολύ καλή μουσική της Αγιάσου, αλλά και στις άλλες ταβέρνες το Ψαρρού και του Βασίλη.
Την εκδήλωση αυτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Πλωμαρίου Δημήτρης Βαρβαγιάννης, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Ψαρράς, ο νομαρχιακός σύμβουλος Σταύρος Πολίτης και ο εκλεκτός συμπολίτης μας και πρύτανης του Ε. Μ. Π. Κώστας Μουτζούρης.

Τελικά οι σχεδιασμοί μας να καθιερώσουμε παγίως το ξαναζωντάνεμα του παραδοσιακού πανηγυριού της Παναγιάς της Κρυφτής σε ετήσια βάση μέσα στον Αύγουστο.