«Το Πόλιον» στην Udine της Βόρειας Ιταλίας

Επέστρεψε, από την Ιταλία, η τριμελής ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον». Το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου Μάθηση/ Εκπαιδευτικές Συμπράξεις Grundtving, με τίτλο: «Μονοπάτια της Ευρώπης: περπάτα, βλέπε, νιώσε και πράξε», «Trails of Europe: walk, see, feel and do», στο οποίο συμμετέχει σε συνεργασία με φορείς της Ισπανίας, Δανίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Τουρκίας. Στόχοςτου προγράμματος αυτού είναι η απόκτηση γνώσεων και νέων τρόπων εκμάθησης μέσω της γνωριμίας με άλλους πολιτισμούς και εμπειρίες και με χρήση της έννοιας του μονοπατιού ως εργαλείου απόκτησης γνώσης.

Η 3η συνάντηση των εταίρων πραγματοποιήθηκε, στις 9 έως 13 Σεπτεμβρίου, στη Βόρεια Ιταλία, στην Udine, την ιστορική πρωτεύουσα της περιφέρειας Friuli κοντά στα σύνορα της Ιταλίας με τη Σλοβενία και την Αυστρία. Εκεί εδρεύει ο εταίρος της Ιταλίας, που είναι o ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός Πολιτιστικός φορέας Intranoenia που συνενώνει επαγγελματίες στην οικονομία, την ψυχολογία, την πληροφορική και την εκπαίδευση.

Udine1

Επέστρεψε, από την Ιταλία, η τριμελής ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον». Το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου Μάθηση/ Εκπαιδευτικές Συμπράξεις Grundtving, με τίτλο: «Μονοπάτια της Ευρώπης: περπάτα, βλέπε, νιώσε και πράξε», «Trails of Europe: walk, see, feel and do», στο οποίο συμμετέχει σε συνεργασία με φορείς της Ισπανίας, Δανίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Τουρκίας Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η απόκτηση γνώσεων και νέων τρόπων εκμάθησης μέσω της γνωριμίας με άλλους πολιτισμούς και εμπειρίες και με χρήση της έννοιας του μονοπατιού ως εργαλείου απόκτησης γνώσης.

Η 3η συνάντηση των εταίρων πραγματοποιήθηκε, στις 9 έως 13 Σεπτεμβρίου, στη Βόρεια Ιταλία, στην Udine, την ιστορική πρωτεύουσα της περιφέρειας Friuli κοντά στα σύνορα της Ιταλίας με τη Σλοβενία και την Αυστρία. Εκεί εδρεύει ο εταίρος της Ιταλίας, που είναι o ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός Πολιτιστικός φορέας Intranoenia που συνενώνει επαγγελματίες στην οικονομία, την ψυχολογία, την πληροφορική και την εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την 1η ημέρα (Παρασκευή 9/9/11), οι οικοδεσπότες καλωσόρισαν τους εταίρους και όλοι μαζί επισκέφθηκαν το κάστρο της Udine όπου φιλοξενείται το Δημοτικό Μουσείο και η γκαλερί της αρχαίας και σύγχρονης τέχνης. Έγινε ξενάγηση από την διευθύντρια του Μουσείου, ενώ ακολούθησε δείπνο σε παραδοσιακό εστιατόριο της πόλης το οποίο προσέφεραν οι οικοδεσπότες.

Τη 2η ημέρα (Σάββατο 10/9/11), το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας όπου ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού της Udine καλωσόρισε και χαιρέτησε τους εταίρους. Ακολούθησε παρουσίαση από καθηγητή Πανεπιστημίου της Αυστρίας με θέμα «Γλωσσικές διαφορές και γλωσσικές ομοιότητες» και στη συνέχεια συζητήθηκε η πρόοδος του προγράμματος. Μετά το μεσημεριανό μπουφέ, που προσφέρθηκε και πάλι από τους οικοδεσπότες, έγινε επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Aquileia και στο νησί Grado. Η μέρα έκλεισε με τυπικό αρχαίο ρωμαϊκό δείπνο.

H 3η ημέρα (Κυριακή 11/9/11) ήταν αφιερωμένη στη γιορτή φιλίας ανάμεσα σε Σλοβένους, Αυστριακούς και Ιταλούς που γίνεται κάθε χρόνο στο Monteforno των Άλπεων. Περιελάμβανε δε, ανάβαση στην κορυφή του βουνού, γεύμα με παραδοσιακά εδέσματα τω ν τριών χωρών, παραδοσιακή μουσική, χορό και στη συνέχεια κατάβαση.

Την 4η ημέρα (Δευτέρα 12/9/11) επισκέφθηκαν τη μεσαιωνική πόλη Cividale, που πρόσφατα ανακηρύχθηκε από την UNESCO ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ξενάγηση στην πόλη, στο μουσείο και στο βαπτιστήριο έκλεισε με γεύμα σε τοπικό εστιατόριο. Επίσης, την ίδια ημέρα, μετά την επιστροφή στην Udine, επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Bellardo Pallazo που στεγάζει τις Διοικητικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας της Udine και κοσμείται από δεκαδες τοιχογραφίες. Ακολούθησε μετάβαση στο Codroipo κι επίσκεψη στην Villa Manin του διάσημου αρχιτέκτονα Palladio, ενώ η μέρα έκλεισε με δείπνο σε αγροτουριστική μονάδα της περιοχής.

Η τελευταία ημέρα (Τρίτη 13/9) περιλάμβανε περιπατητική διαδρομή στο «μονοπάτι του Rilke», επίσκεψη στην Τεργέστη και αποχαιρετιστήριο γεύμα, με τυπικά εδέσματα των Αψβούργων, στην πόλη Gradisca.

Η 3η αυτή συνάντηση εντυπωσίασε για την άψογη οργάνωση, τη θερμή φιλοξενία και τα παραδοσιακά γεύματα των εταίρων της Udine Β. Ιταλίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η 5η συνάντηση των εταίρων του προγράμματος θα γίνει στη Λέσβο στις 27 Απριλίου έως 1η Μαϊου 2012, οπότε και θα δοθεί -εκτός των άλλων- η δυνατότητα ανάδειξης και προβολής του φυσικού περιβάλλοντος, της ιστορίας και του πολιτισμού του Πλωμαρίου και ολόκληρου του νησιού μας, μέσα από τις θεματικές διαδρομές που προγραμματίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον».