Προσκυνηματική επίσκεψη και Θεία Λειτουργία στην Παναγιά Κρυφτή

Ο Σύλλογος μας «Το Πόλιον», σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Παλαιοχωρίου – διοργανώνει το Σάββατο 3 Αυγούστου το πρωί, για 6η χρονιά προσκυνηματική επίσκεψη με Θεία Λειτουργία στο γραφικό ξωκλήσι της Παναγιάς Κρυφτής στο Πλωμάρι.

Η περιοχή της Παναγιάς της Κρυφτής βρίσκεται στις απόκρημνες ακτές της περιφέρειας Πλωμαρίου μετά τη Μελίντα, 5 ναυτικά μίλια δυτικά του Πλωμαρίου, και χαρακτηρίζεται ως θρησκευτικό, φυσικό και γεωλογικό μνημείο. Στην απόκρημνη αυτή περιοχή υπάρχουν ιαματικές πηγές με θερμά νερά που αναβλύζουν στη θάλασσα και στη ξηρά. Στους παλιούς χρόνους συγκέντρωναν πολύ κόσμο και ιδιαίτερα γυναίκες. Η προσέγγιση τους γινόταν με τα γαϊδουράκια.

Το ξωκλήσι αυτό είναι κρυμμένο όλο στην ευρύχωρη σπηλιά ενός βράχου και σύμφωνα με την παράδοση αφού κρύφτηκε εκεί μία κοπέλα με το παιδί της κυνηγημένη από τους Τούρκους με άλογα ( γι αυτό και στο πανηγύρι συνηθίζουν να κατεβαίνουν με άλογα οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου) σώθηκε και έταξε στην Παναγιά τη σπηλιά αυτή να την κάνει εκκλησία.

Επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλοί Έλληνες της Μικράς Ασίας βγήκαν στην περιοχή αυτή με τις βάρκες τους μετά την καταστροφή, και την έχουν ως προστάτιδα τους. Στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, πολλοί ¨Έλληνες σώθηκαν διαφεύγοντας στη Μέση Ανατολή με συμμαχικά υποβρύχια που πλησίαζαν αθέατα την απρόσιτη περιοχή της Παναγιάς της Κρυφτής.
Θα ακολουθήσει μεσημεριανό γλέντι στην παραλιακή ταβέρνα «Παράδεισος» της πανέμορφης Μελίντας και το μουσικό σχήμα της Γιώτας Μιχαλέλλη.Η μετάβαση θα γίνει διά θαλάσσης με το παραδοσιακό καραβόσκαρο «Ασπασία».

Αναχώρηση στις 8.30 το πρωί από τη μαρίνα Πλωμαρίου και στις 9.00 από τη Μελίντα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6977396826.