ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΥΦΤΗ: Η γιορτή του χαρακτηρισμού της ως προστατευόμενο τοπίο

 Κόντρα στους καιρούς και στις τεχνικές δυσκολίες, η Παναγιά η Κρυφτή χαρακτηρίστηκε ως προστατευόμενο τοπίο (ΦΕΚ ΑΑΠ 308/29.12.2017) και γιορτάστηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – διαχειριστή του τοπίου σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου βάσει της ίδιας απόφασης -το Σάββατο 11 Αυγούστου στη Μελίντα μια όμορφη και γραφική παραλία άρρηκτα συνδεδεμένη με την Παναγιά Κρυφτή και το Παλαιοχώρι.

Το πρωί του Σαββάτου, στο λιμάνι του Πλωμαρίου στη θέση που δένει το καραβόσκαρο “Ασπασία”,  είχε συγκεντρωθεί πολύ κόσμος από διάφορα μέρη της Λέσβου, ενώ ο αέρας φύσαγε πολύ με απαγορευτικό από το Λιμεναρχείο και περιμένοντας την άδεια του βρεθήκαμε στη Μελίντα, όπου περίμεναν πολλοί περισσότεροι προσκυνητές.

Εκεί, περιμένοντας και ελπίζοντας να φτιάξει ο καιρός, γιορτάστηκε ο χαρακτηρισμός του μαγευτικού και μοναδικού τοπίου της Παναγιάς της Κρυφής ως προστατευόμενοτο πρώτο στη Λέσβο και ένα από τα λίγα στην Ελλάδα- με την εξαιρετική ομιλία του καθηγητή Νίκου Ζούρου, Δ/ντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ωραία παραδοσιακή μουσική, εδέσματα και φυσικά χορό στη ταβέρνα “Διαμάντι”. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεφερειάρχης κ. Πόπη Γόμου –  Πρωτογεράκη, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του ΓΕΣ αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, συνταγματάρχης Ψωμάς Κωσ/νος, ο Δ/ντής του Περιφερειακού Ταμείου κ. Δημήτρης Πρωτούλης, εκπρόσωποι Συλλόγων, όπως ο Χρούσος Μεσοτόπου και πλήθος κόσμου απ όλη τη Λέσβο.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μυρσίνη Βαρτή – Ματαράγκα αναφέρθηκε στο ιστορικό και στη δύσκολη και μακρόχρονη πορεία της κήρυξης του πολιτισμικού αυτού τοπίου ιδιαίτερης γεωλογικής, φυσικής, θρησκευτικής αξίας με το ξωκλήσι να είναι κρυμμένο όλο στην ευρύχωρη σπηλιά ενός βράχου και με εντυπωσιακές εικόνες γεωλογικών σχηματισμών. Η Παναγιά Κρυφτή συνόδευσε το φάκελο υποψηφιότητας του Γεωπάρκου της Λέσβου ως γεώτοπος στην UNESCO, ενώ στον πρόσφατο Γεωτουριστικό Χάρτη του Γεωπάρκου Λέσβου η περιοχή σημειώνεται ως ΓΕΩΤΟΠΟΣ με τον αριθμό 33. Ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους που συμμετέχουν στη γιορτή αυτή του θρησκευτικού, γεωλογικού και φυσικού μνημείου, όσους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή και ιδιαίτερα όσους βοήθησαν στη σύνταξη της Ειδικής Μελέτης αφιλοκερδώς στους οποίους αναφέρθηκε – τιμώντας τους – ονομαστικά. Επίσης διάβασε τις ιστορικές μαρτυρίες του εφημέριου του Παλαιοχωρίου Στρατή Αναγνώστου (1930-1945), όπως δόθηκαν από το γιό του Γιάννη μέσω του σύγχρονου ιστορικού Στρατή Αναγνώστου εγγονού του εφημέριου.

Ο καθ. Νίκος Ζούρος αναφέρθηκε κατ αρχάς στα αίτια των τεχνικών δυσκολιών της έγκρισης της ειδικής μελέτης και παρομοίωσε τη σύνδεση του, εξαιρετικής ομορφιάς, τοπίου του με την εκκλησούλα με ότι , ως γνωστόν, συμβαίνει στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Με απλά και κατανοητά λόγια ερμήνευσε τους λόγους για τους οποίους η περιοχή της Παναγιάς της Κρυφτής είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία της Λέσβου που δείχνουν πως δημιουργήθηκε το νησί και δίνουν τεκμήρια πολύ σημαντικά για τις σχετικά σύγχρονες γεωλογικές διεργασίες, όπως είναι οι σεισμοί και τα σεισμικά ρήγματα που είναι υπεύθυνα  για τις θερμές πηγές της. Για τους λόγους αυτούς το τοπίο πρέπει να διατηρηθεί το δυνατόν περισσότερο ως έχει αλλά και να διευκολυνθεί η πρόσβαση του με μονοπάτι από ξηράς διαμορφωμένο και κατασκευασμένο με φυσικά υλικά.

dav

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα, ευχή και ανάγκη της διατήρησης του τοπίου, που είναι πολύ σημαντικό επιστημονικά, εκπαιδευτικά, τουριστικά και πολιτισμικά γιατί εκτός από την εκκλησούλα υπάρχουν όμορφες ιστορίες της προφορικής παράδοσης που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά.

Το θρησκευτικό μέρος της εκδήλωσης έγινε στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Βλάσση, αν και πολλοί ζητάνε να επισκεφθούν το εκκλησάκι της Παναγιάς της Κρυφτής.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Μυρσίνη Βαρτή- Ματαράγκα ευχαριστησε θερμά και πάλι όλη την εθελοντική ομάδα σύνταξης και υποβολής της ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, τους Δ/ντες Υπηρεσιών που διευκόλυναν την προώθηση της αλλά και στο Γιώργο Παπαδόπουλο, ο οποίος με τις ωραίες φωτογραφίες του ανέδειξε το τοπίο! Ήταν παρόν σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις μας για την Παναγιά την Κρυφτή επί δώδεκα χρόνια! Ένοιωθε τη μαγεία και τη μοναδικότητα του τοπίου και με αυτά τα αισθήματα φωτογράφιζε και βιντεοσκοπούσε με αποτέλεσμα να προβάλλεται πανελλήνια μέσω της ΕΡΤ και σήμερα να κοσμεί το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης!
Τέλος, αλλά όχι λιγότερο ευχαρίστησε θερμά την Ποτοποιία Ισιδώρου Αρβανίτη Α.Ε. για την πάντα πρόθυμη και καθοριστική συμπαράσταση της στις εκδηλώσεις μας.

Ακολούθησε το καθιερωμένο γλέντι με όμορφη παραδοσιακή μουσική και κουζίνα

 

 

About Μυρσίνη

Τόπος γέννησης και κατοικία : Πλωμάρι Λέσβου, Πτυχιούχος Φυσιογνωστικού και Γεωλογικού τμήματος Παν/μίου Αθηνών, Διδάκτωρ Εθνικού Μετσόβείου Πολυτεχνείου, μεταδιδακτορικές σπουδές Χαλιφαχ Καναδά, ερευνήτρια ΙΓΜΕ, συνταξιούχος, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου "Το Πόλιον"