Παναγιά Κρυφτή 2010 αφιερωμένη σε αποδήμους και ξενητεμένους

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον», με το Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιοχωρίου, διοργάνωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία για 4η συνεχή χρονιά προσκυνηματική επίσκεψη με Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία στο γραφικό ξωκλήσι της Παναγιάς της Κρυφτής στο Πλωμάρι που βρίσκεται κρυμμένο στις απόκρημνες ακτές της περιοχής Πλωμαρίου, 5 ναυτικά μίλια δυτικά του Πλωμαρίου μετά τη Μελίντα. Το ξωκκλήσι αυτό είναι κρυμμένο όλο σε μια ευρύχωρη σπηλιά ενός βράχου και, σύμφωνα με την παράδοση, αφού κρύφτηκε εκεί μια κοπέλα με το παιδί της κυνηγημένη από τους Τούρκους με άλογα, σώθηκε και έταξε στην Παναγιά τη σπηλιά αυτή να την κάνει εκκλησία.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η προσέλευση των προσκυνητών ήταν και φέτος πολύ μεγάλη, άρχισε από πολύ νωρίς και από διάφορα μέρη της Λέσβου, όπως Μυτιλήνη, Καλλονή, Γέρα και αλλού και φυσικά από Πλωμάρι, Παλαιοχώρι, Μπορό, Ακράσι, Πλαγιά και Τρίγονα. Η μετάβαση τους στο ξωκκλήσι της Παναγιάς της Κρυφτής έγινε με το πλωμαρίτικο καραβόσκαρο «Ασπασία» καθώς και με ιδιωτικά σκάφη. Παρακολούθησαν μια κατανυκτική θεία Λειτουργία στην οποία ιερούργησε ο πάτερ Παναγιώτης. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ατμόσφαιρα στην Παναγιά την Κρυφτή ήταν μαγευτική και το όλο ΄΄σκηνικό΄΄ θύμιζε παπαδιαμάντεια ατμόσφαιρα.

Ακολούθησε φαγητό και γλέντι στην παραλιακή ταβέρνα του Ψαρού της πανέμορφης Μελίντας με τοπικά εδέσματα και το εξαιρετικό μουσικό σχήμα της Γιώτας Μιχαλέλλη που ενθουσίασε και ξεσήκωσε όλους μας στο χορό μέχρι αργά το απόγευμα

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε στη Μελίντα η πολύ ωραία έκθεση φωτογραφίας του Άλκη Ταλιαδούρου, μέλους της Φωτογραφικής Εταιρίας Μυτιλήνης (ΦΕΜ) με θέμα τη Μελίντα

Εφέτος η όλη εκδήλωση και η Θεία Λειτουργία ήταν αφιερωμένη στους αποδήμους – ξενητεμένους του Πλωμαρίου και των χωριών της περιφέρειας του, ως οφειλόμενο χρέος, για ότι έχουν προσφέρει στον τόπο μας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μυρσίνη Βαρτή- Ματαράγκα και τέλος έδωσε την υπόσχεση του χρόνου να οργανώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου ένα αντάμωμα των, απανταχού της Γης, αποδήμων Πλωμαριτών.