Θεία Λειτουργία στην Παναγιά την Κρυφτή και γλέντι στη Μελίντα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον», σε συνεργασία με το Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιοχωρίου, διοργάνωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία για 5η συνεχή χρονιά προσκυνηματική επίσκεψη με Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία στο γραφικό ξωκλήσι της Παναγιάς της Κρυφτής στο Πλωμάρι που βρίσκεται κρυμμένο στις απόκρημνες ακτές της περιοχής Πλωμαρίου, 5 ναυτικά μίλια δυτικά του Πλωμαρίου μετά τη Μελίντα. Το ξωκκλήσι αυτό είναι κρυμμένο όλο σε μια ευρύχωρη σπηλιά ενός βράχου και, σύμφωνα με την παράδοση, αφού κρύφτηκε εκεί μια κοπέλα με το παιδί της κυνηγημένη από τους Τούρκους με άλογα, σώθηκε και έταξε στην Παναγιά τη σπηλιά αυτή να την κάνει εκκλησία.

Η προσέλευση των προσκυνητών, που ήταν και φέτος πολύ μεγάλη- περισσότεροι από 200 -άρχισε από πολύ νωρίς και από διάφορα μέρη της Λέσβου, όπως Μυτιλήνη, Καλλονή, Γέρα και αλλού και φυσικά από Πλωμάρι, Παλαιοχώρι, Μπορό, Αμπελικό, Πλαγιά και Τρίγονα. Η μετάβαση τους στο ξωκκλήσι της Παναγιάς της Κρυφτής έγινε με το πλωμαρίτικο καραβόσκαρο «Ασπασία» καθώς και με ιδιωτικά σκάφη. Παρακολούθησαν μια κατανυκτική θεία Λειτουργία στην οποία ιερούργησε ο πάτερ Παναγιώτης και έψαλλε με χορωδία ο καλλίφωνος και καλλικέλαδος χοράρχης κ. Γιώργος Μιχαλέλλης, που πλημμύρησε με τη γλυκιά του φωνή τα ράχτα της Παναγιάς της Κρυφτής. Έτσι η ατμόσφαιρα στην Παναγιά την Κρυφτή ήταν ακόμη πιο μαγευτική από τις προηγούμενες χρονιές και το όλο ΄΄σκηνικό΄΄ θύμιζε παπαδιαμάντεια ατμόσφαιρα.

Ακολούθησε φαγητό και γλέντι στην παραλιακή ταβέρνα «Μαρία» της πανέμορφης Μελίντας με τοπικά εδέσματα και το εξαιρετικό μουσικό σχήμα της Γιώτας Μιχαλέλλη που ενθουσίασε και ξεσήκωσε όλους μας στο χορό μέχρι αργά το απόγευμα. Η Πρόεδρος του Συλλόγου, μεταξύ των άλλων, ευχαρίστησε το χορηγό της εκδήλωσης κ. Μανώλη Παντελέλλη και τους δωροδότες της λαχειοφόρου αγοράς. Μεταξύ των άλλων παρευρέθηκαν ο βουλευτής κ. Σπύρος Γαληνός, ο αντιδήμαρχος κ. Σταύρος Πολίτης, ο τ. πρύτανης και καθηγητής ΕΜΠ κ. Κώστας Μουτζούρης, ο κ. Μάκης Αξιώτης, ο τ. δήμαρχος κ. Μ. Μαμάκος, ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου κ. Κλεάνθης Κορομηλάς, κ.ά.