Αρχιτεκτονική Κληρονομιά και Συλλογική Ευθύνη

Σας προσκαλούμε το Σάββατο 6 Μαΐου στις 11 π.μ, στη Μυτιλήνη, στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, Μικράς Ασίας 2, όπου θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα: «Η Αρχιτεκτονική Κληρονομιά ως παράμετρος βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου. Η περίπτωση της Λέσβου: Ορθές μέθοδοι Διατήρησης και Διαχείρισής της». Η Ημερίδα οργανώνεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» και εστιάζει στο τρίπτυχο Προστασία – Αποκατάσταση -Ανάδειξη.

Η Αρχιτεκτονική Κληρονομιά της Λέσβου, μέσα από τα αρχοντικά και εκλεκτιστικά κτήρια, τα λαϊκά σπίτια, τις αγροτικές κατοικίες και τα «ντάμια» – που αποτυπώνουν τις διαχρονικές ιστορικές και κοινωνικό οικονομικές συνθήκες – σε συνδυασμό με το πολυποίκιλο και ιδιόμορφο φυσικό και γεωλογικό περιβάλλον αποτελούν βασική έκφραση της ταυτότητας του νησιού, και σημαντικό και χαρακτηριστικό συγκριτικό πλεονέκτημά της. Έγκειται πρωτίστως στους κατοίκους της να προστατέψουν και να αναδείξουν αυτή την ταυτότητα και με τη βοήθεια των ειδικών επιστημόνων να την θωρακίσουν από τη φθορά του χρόνου, τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τα φυσικά καταστροφικά φαινόμενα. Στόχος της Ημερίδας είναι η ενεργοποίηση τόσο της πολιτείας και των τοπικών αρχών όσο και των κατοίκων, των μηχανικών και τεχνιτών προς αυτή την κατεύθυνση.Την ημερίδα ευγενικά στηρίζουν, η Γεν. Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το Ελληνικό Τμήμα ICOMOS, το ΥΠ.ΠΟ.Α – Υπ. Νεωτέρων Μνημείων, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το ΤΕΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λέσβου, και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Λέσβου, που θα κάνει και σύντομο χαιρετισμό.Οι εισηγήσεις των διακεκριμένων ομιλητών, σημαντικές και επίκαιρες, θα είναι:Ανδρουλιδάκη Αμαλία, Προϊστ. Γεν. Δ/νσης Αναστήλωσης, ΥΠΠΟΑ: “Πολιτιστική Κληρονομιά και διαχείριση της”, Μαΐστρου Ελένη, Αρχιτέκτων, Ομ. Καθηγήτρια ΕΜΠ: “Προστασία της Αρχιτεκτονικης Κληρονομιάς και Αειφόρος Ανάπτυξη. Μια νέα πρόκληση η κλιματική αλλαγή” Εφεσίου Ειρήνη, Αρχιτέκτων Ομ. Καθηγήτρια ΕΜΠ: “Προσεισμική προστασία και μετασεισμική αποκατάσταση παραδοσιακών κτηρίων και οικισμών”, Βιντζηλαίου Ελισάβετ, Πολιτικός Μηχανικός, Ομ. Καθηγήτρια ΕΜΠ: «Οι πρόσφατοι σεισμοί στην Τουρκία: Μια προκαταρκτική παρουσίαση των βλαβών σε ιστορικά κτήρια», Νίκος Ζούρος Καθηγητής Παν. Αιγαίου: “Πολιτιστική Κληρονομιά και Φυσικοί Κίνδυνοι”, Στρατής Μανωλακέλλης, Πρόεδρος ΤΕΕ Β. Αιγαίου : Δομικά συστήματα κατασκευών και παθολογία κατασκευών, Παναγιώτης Βεκρής, Πρόεδρος Αρχιτεκτόνων Λέσβου: “Η ανάγκη ουσιαστικής προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς”.Ερευνητική ομάδα του Rework Aegean: Κόμβος διάχυσης της κοινωνικής οικονομίας για την απασχόληση νέων NEET και την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος. Πιλοτική εφαρμογή στο Β.ΑιγαίοΠαράλληλα θα παρουσιαστούν από τους κ.κ. Στρατή Μπαλάσκα δημοσιογράφο και Νίκο Δέτση φιλόλογο, τα Πρακτικά της Ημερίδας “Η Αρχιτεκτονική του Πλωμαρίου ως μοχλός Ανάπτυξης. Αποκατάσταση, Προστασία, Ανάδειξη” που πραγματοποιήθηκε, λίγους μήνες μετά από το μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου του 2017, που έπληξε καίρια πολλά οικοδομήματα στο Πλωμάρι στα γύρω χωριά και στη Βρίσα.

Οι εισηγήσεις, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της, είναι διαχρονικά για όλη τη Λέσβο, πολύ επίκαιρα. Στο τέλος της ημερίδας και της παρουσίασης του βιβλίου θα ακολουθήσει Συζήτηση . Επίσης , θα προσφερθεί ελαφρύ γεύμα με τοπικά εδέσματα.

About Μυρσίνη

Τόπος γέννησης και κατοικία : Πλωμάρι Λέσβου, Πτυχιούχος Φυσιογνωστικού και Γεωλογικού τμήματος Παν/μίου Αθηνών, Διδάκτωρ Εθνικού Μετσόβείου Πολυτεχνείου, μεταδιδακτορικές σπουδές Χαλιφαχ Καναδά, ερευνήτρια ΙΓΜΕ, συνταξιούχος, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου "Το Πόλιον"