Αποκατάσταση Ιστορικών Κτηρίων Μετά τον Σεισμό της 12 Ιουνίου

Την Παρασκευή 22 Ιουνίου, αρχίζει το Τριήμερο Εργαστήριο (22-24 Ιουνίου) με θέμα “Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων Μετά τον Σεισμό”, στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου και στη Βρίσα (το πρωινό του Σαββάτου). Πραγματοποιείται στο πλαίσιο προγράμματος του Παν/μιου του Κέντ, και διοργανώνεται από το Παν/μιο, το ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» με τη Στήριξη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και των Δ.Ε και Δ.Κ Πλωμαρίου και Πολυχνίτου.

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε Αρχιτέκτονες, Πολιτικούς Μηχανικούς και κατασκευαστές κτιρίων. Οι δραστηριότητές του εστιάζονται στις μεθόδους αποκατάστασης των κτηρίων που υπέστησαν βλάβες κατά τον σεισμό που έπληξε την Λέσβο τον Ιούνιο του 2017. Μία σειρά από διαλέξεων θα παρουσιάσουν την πρόσφατη έρευνα πάνω στο ιδιότυπο παραδοσιακό κατασκευαστικό σύστημα του νησιού και την ιδιαίτερη σεισμική συμπεριφορά του. Ταυτόχρονα, μία άσκηση πάνω σε κτίρια της περιοχής θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν πρακτικές μεθόδους για την τεκμηρίωση, ανάλυση και επισκευή των ιστορικών κτιρίων. Οι διαλέξεις του εργαστηρίου θα είναι ανοικτές στο κοινό την Παρασκευή στην πρωινή συνεδρία και την Κυριακή στην απογευματινή, ενώ η πρόταση αποκατάστασης θα σχολιαστεί από καλεσμένους ερευνητές και θα παρουσιαστεί στο κοινό στο τέλος του εργαστηρίου. Οι δραστηριότητες αυτές επιδιώκουν να συνεισφέρουν στην καλύτερη κατανόηση των τοπικών ιστορικών κατασκευών και να προσφέρουν πρακτικές λύσεις για τη συντήρησή τους σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές αποκατάστασης.

Συντονιστής του τριήμερου εργαστηρίου είναι ο κ. Νίκος Καρύδης, Αρχιτέκτων Senior Lecturer, του Παν/μίου του  Kent και ομιλητές ο ίδιος και η κ. Ελευθερία Τσακανίκα, Πολ. Μηχανικός, Επίκ. Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των δηλώσεων συμμετοχής απ όλη τη Λέσβο και την Ελλάδα, που δείχνει το ενδιαφέρον και την υπευθυνότητα των μηχανικών για την ενημέρωση τους στις πρόσφατες έρευνες αποκατάστασης πάνω στο παραδοσιακό κατασκευαστικό σύστημα των ιστορικών κτηρίων που υπέστησαν βλάβες από το σεισμό.

About Μυρσίνη

Τόπος γέννησης και κατοικία : Πλωμάρι Λέσβου, Πτυχιούχος Φυσιογνωστικού και Γεωλογικού τμήματος Παν/μίου Αθηνών, Διδάκτωρ Εθνικού Μετσόβείου Πολυτεχνείου, μεταδιδακτορικές σπουδές Χαλιφαχ Καναδά, ερευνήτρια ΙΓΜΕ, συνταξιούχος, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου "Το Πόλιον"