Το ντοκιμαντερ “Ξυλοναυπηγική και Καραβομαραγκοί στο Πλωμάρι” στο 2ο Φεστιβάλ AegeanDocs!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής του Πλωμαρίου, ένα από τα οποία είναι η ναυπηγική –ναυτική παράδοση του, δημιούργησε το ντοκυμαντέρ «Ξυλοναυπηγική παράδοση και καραβομαραγκοί στο Πλωμάρι», με την οικονομική στήριξη της ΕταιρείαςΤοπικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΕΤΑΛ) και συγκεκριμένα στο πρόγαμμα «Πολιτιστικές &Περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι». Το ντοκιμαντέρ αυτό υποβλήθηκε στο 2ο Φεστιβαλ Aegeandocs και θα προβληθεί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, στις 13.20.

 Το ντοκιμαντέρ αυτό καταγράφει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του πλούτου της ναυπηγικής -ναυτικής μας παράδοσης μέσα από τις μαρτυρίες παλιών ανθρώπων που φεύγουν, την τέχνη των καραβομαραγκών και άλλα γνωρίσματα της ναυπηγικής μας παράδοσης.

Το Πλωμάρι θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς ναυτότοπους του Αιγαίου, που έγραψε τις δικές του σελίδες στην ιστορία του ελληνικού ναυτικού πολιτισμού κατά τον 19ο και 20ό αιώνα, οπότε ο εμπορικός στόλος του Πλωμαρίου αριθμούσε περισσότερα από 200 πλοία. Η πλωμαρίτικη τεχνική με τα «μισομόδελα» είναι μοναδική στην αιγαιοπελαγίτικη παράδοση.