Πολιτιστικές & Περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι

Το Σάββατο 2 Αυγούστου 2014, στις 8 το βράδυ στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον», θα παρουσιάσει το βιβλίο- θεματικό οδηγό με τίτλο: “Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι” και θα προβάλει ντοκιμαντέρ με το ίδιο θέμα.

Αυτά τα πραγματοποίησε στο πλαίσιο εγκεκριμένου ομότιτλου έργου του προγράμματος Leader.

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται 4 θεματικές διαδρομές, που σχεδιάστηκαν με στόχο να προβάλουν και να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής Πλωμαρίου, δηλαδή α) την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κατοικιών της, β) την αρχιτεκτονική και την ιστορία των παλιών βιομηχανικών κτηρίων, γ) τη ναυτική – ναυπηγική παράδοση του Πλωμαρίου και δ) το φυσικό πλούτο του Πλωμαρίου με παράδειγμα αυτόν της χαράδρας του Σεδούντα σε συνδυασμό με τον τεχνικό πολιτισμό του βουνού, όπως λιθόστρωτα μονοπάτια, ντάμια, πεζούλες, γεφύρια, κλπ.. Η παρουσίαση των επί μέρους θεματικών διαδρομών υπογράφεται από διακεκριμένους επιστήμονες.  Τα πλεονεκτήματα του Πλωμαρίου που προβάλει ο θεματικός οδηγός ελάχιστα έως καθόλου έχουν προβληθεί και ακόμη λιγότερο είναι αντιληπτά για την παραγωγική τους αξία ακόμη και στους κατοίκους της περιοχής. Παράλληλα, αποτελούν, με την κατάλληλη ανάδειξη τους, και πόρους ανάπτυξης, διότι έτσι προβάλλεται η πλούσια ταυτότητα και ιδιαιτερότητα της περιοχής, δημιουργούνται νέοι πόλοι έλξης σ΄αυτήν, με αποτέλεσμα την αύξηση της επισκεψιμότητας και επομένως τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε διάφορους τομείς.

Την έκδοση αυτή θα παρουσιάσουν οι κκ Μάκης Αξιώτης, Δρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας β) Νικόλας Βουλέλης δημοσιογράφος και Δ/ντής της Εφημερίδας Συντακτών γ) Νίκος Ζούρος Καθηγητής Παν/μιου Αιγαίου, Δ/ντής του Μουσείου Φυσ. Ιστορίας. Απολ. Δάσους Λέσβου δ) Κώστας Ι. Μουτζούρης, Καθηγητής, τ. Πρύτανης ΕΜΠ.Θα ακολουθήσει συζήτηση για τα σημαντικά αυτά γνωρίσματα – πλεονεκτήματα του Πλωμαρίου και την παραγωγική τους αξία, τα οποία με την κατάλληλη ανάδειξη, προστασία και διαχείριση είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν πόρους ανάπτυξης.Ο θεματικός οδηγός “Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι” θα διανεμηθεί δωρεάν και στο τέλος θα υπάρξει μικρό κέρασμα με τοπικά εδέσματα.