“Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο. Ταρσανάδες & Σκαριά” Πόλος έλξης επισκεπτών, μαθητών και εκπαιδευτικών

Εξαιρετική, εντυπωσιακή, συναρπαστική, μοναδική είναι μερικές από τις λέξεις με τις οποίες εξέφρασαν γραπτά τον ενθουσιασμό τους οι επισκέπτες της Έκθεσης “Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο. Ταρσανάδες & Σκαριά” .

Όπως είναι γνωστό, η οποία λειτούργησε για το κοινό τον περασμένο Αύγουστο, φιλοξενήθηκε στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου και συνδιοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου &Νησιωτικής Πολιτικής, τη Δημοτική Ενότητα Πλωμαρίου και το Σύλλογο μας, που είχε την πρωτοβουλία παρουσίασης της.

Στη συνέχεια, ζητήθηκε και δόθηκε παράταση της Έκθεσης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να γνωρίσουν τη ναυτική παράδοση του Αιγαίου και του νησιού μας,.

            Οι μαθητές και οι δάσκαλοι –καθηγητές που τα συνόδευαν, εντυπωσιάστηκαν με το υλικό της Έκθεσης αυτής, της Ναυτικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς των νησιών του Αιγαίου και φυσικά της Λέσβου, αποτελούμενο από κείμενα, φωτογραφίες και τα εξαιρετικής κατασκευής ομοιώματα σκαφών, σχεδιασμένα έτσι ώστε να δείχνει την αδιάλειπτη ναυτική παράδοση του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού, από την εποχή που εμφανίζεται η πρώτη μαρτυρία για σκάφη στο Αιγαίο. Ήδη από το 7.000 π.Χ. περίπου, άρχισαν τα πρώτα ταξίδια στο Αιγαίο με ξύλινα πλοία με κουπιά τα οποία μπορούσαν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις. Παράλληλα, παρακολούθησαν το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του Συλλόγου μας “Ξυλοναυπηγική & Καραβομαράγκοι στο Πλωμάρι” και τους δόθηκε σε έντυπη μορφή η πολύ ενδιαφέρουσα 16-σελιδη εφημερίδα “Το ΚΑΡΑΒΙ” που περιέχει όλα σχεδόν τα δεδομένα της γνωριμία τους με τον Αιγαιοπελαγίτικο Ναυτικό Πολιτισμό, προσαρμοσμένα στην ηλικία τους. Αποτελεί δε, έκδοση του τ. Υπουργείου Αιγαίου

Τελικά, την Έκθεση επισκέφθηκαν όλα τα σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσιο, Λύκειο) ΠλωμαρίουIMG_2288a                                                          IMG_2360aακόμη και οι χαριτωμένοι επισκέπτες του Α΄ Νηπιαγωγείου Πλωμαρίου, κατατοπισμένοι και με ένα σωρό ερωτήσεις. Αρκετά, επίσης , ήταν τα σχολεία από την υπόλοιπη Λέσβο, αν και ο χρόνος παράτασης δεν ήταν αρκετός σε σχέση με τον απαιτούμενο, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και επί πλέον τα σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν ενημερώθηκαν, από λάθος, για τη δεύτερη παράταση που δόθηκε.  Μεταξύ των σχολείων που επισκέφθηκαν την Έκθεση με εντυπωσιακή παρουσία δασκάλων και μαθητών, ήταν τα Δημοτικά ΠαπάδουIMG_2315a,        IMG_2310a                                  Σκοπέλου, Λύκειο Γέρας, Β΄ Λύκειο Μυτιλήνης, το διδακτικό προσωπικό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα. Πολλά, επίσης, ήταν τα σχολεία που ήθελαν να την επισκεφθούν αλλά δεν προλάβαιναν.

Από πολλούς επισκέπτες και ιδιαίτερα εκπαιδευτικούς ζητήθηκε η επανάληψη της Έκθεσης στον ίδιο χώρο του Πολυκέντρου, πολύ ταιριαστός, κατά γενική ομολογία, και ταυτόχρονα την έγκαιρη προβολή τ