Κυκλοφόρησαν τα πρακτικά του αναπτυξιακού, διήμερου συνεδρίου: «Πλωμάρι: Αρμενίζοντας στο χρόνο», που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Απριλίου 2010, στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου και τα οποία μπορεί κανείς να προμηθευτεί στα βιβλιοπωλεία της Μυτιλήνης και του Πλωμαρίου καθώς και στα τηλέφωνα 6977396826 και 694672905.
Ακολουθούν τα σχόλια και η κριτική τους όπως γράφηκε από το φιλόλογο Παναγιώτη Σκορδά στην εφημερίδα Εμπρός.
“Στις 9 και 10 Απριλίου 2010, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» πραγματοποίησε στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου ένα πολυθεματικό αναπτυξιακό διήμερο συνέδριο. με «σκοπό, μέσα από τις εισηγήσεις των διακεκριμένων ομιλητών, όχι μόνο να αναδείξει την περιβαλλοντική, ιστορική και πολιτιστική φυσιογνωμία του Πλωμαρίου καθώς και την αναπτυξιακή πορεία του στο παρελθόν, αλλά και – κυρίως αυτό – να δημιουργήσει προβληματισμούς και να διατυπώσει προτάσεις για την πορεία του στο μέλλον». σύμφωνα με το χαιρετισμό της προέδρου του Συλλόγου Μυρσίνης Βαρτή – Ματαράγκα.
Οι εισηγήσεις αυτού του σημαντικού συνεδρίου, πλαισιωμένες με το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό και τη σχετική βιβλιογραφία, κυκλοφόρησαν σε μια καλαίσθητη έκδοση, με πρόλογο του Γιάννη Σπιλάνη, γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Αναλυτικότερα στο βιβλίο γράφουν οι: Νίκος Σηφουνάκης: «Η αρχιτεκτονική των βιομηχανικών κτηρίων και η επανάχρησή τους: Η περίπτωση του Ναυτικού Μουσείου Πλωμαρίου», Λίλλιαν Αχειλαρά: «Μνήμες από την αρχαία Μυτιληναία στην ευρύτερη περιοχή του σημερινού Πλωμαρίου», Στρατής I. Αναγνώστoυ: «Ιστορία του Πλωμαρίου κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας», Παναγιώτης Παρασκευαΐδης: «Η “εικονογραφία” του Βενιαμίν του Λεσβίου», Αντώνης Ν. Ανδριώτης: «Ο μεταναστευτικός προορισμός των Πλωμαριτών στην Αφρική τον 20ό αιώνα, Δημήτρης Ν. Καρύδης: «Στο Πλωμάρι, από τον 16ο στον 19ο αιώνα», Κ. Κουκουζή, Π. Κουρκούτη, Α. Μαρδά, Κ. Ραγκούση, Μ. Σιούλα, Ξ. Τριαντάφυλλου (μεταπτυχιακή εργασία), υπεύθυνη καθηγήτρια Ε. Μαΐστρου: «Πλωμάρι, Ανάγνωση της Αρχιτεκτονικής του Φυσιογνωμίας», Mogens Stærk: «The architectural environment of Plomari and its economic potential», Παναγιώτης Γιαννουλόπουλος: «Υδατικοί πόροι του Δήμου Πλωμαρίου. Υφιστάμενη κατάσταση & προοπτικές», Μάκης Αξιώτης, Στρατής Αξιώτης: «Ο πολιτισμός του νερού», Ιωάννης Μπαζός: «Χλωρίδα της περιοχής του Πλωμαρίου Λέσβου», Γιώργος Πρωτούλης: «Η ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή του Πλωμαρίου», Αλέξανδρος Κιουρέλλης: «Οι ελαιόμυλοι της περιοχής Πλωμαρίου», Στάθης Βαρβαγιάννης: «Πλωμάρι και ούζο», Κώστας Μουτζούρης: «Το λιμάνι του Πλωμαρίου και οι προοπτικές του», Κώστας Δαμιανίδης: «Η ναυτική και ναυπηγική παράδοση στο Πλωμάρι», Παναγιώτης Σκορδάς: «Παραδοσιακός πολιτισμός και ανάπτυξη», Χριστόφορος Μανδυλάς, Ηρακλής Πιτσιλαδής: «Moνοπάτια – Περιπατητικές διαδρομές Πλωμαρίου», Αριστείδης Στεργέλλης: «Το Πλωμάρι στη φάση της επιβίωσης», Γεώργιος Χ. Κακές: «Η ιστορική κληρονομιά του Πλωμαρίου ως μοχλός ανάπτυξης», Γιάννης Σπιλάνης: «Η τουριστική ανάπτυξη του Πλωμαρίου», Δημήτριος Μαλλιαρός: «Πλωμάρι, Αρμενίζοντας στο χρόνο», Ανδρέας Βαρβαγιάννης, Γιάννης Κουτσουρίδης: «Εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης του Πλωμαρίου».
Δημοσιεύονται επίσης εισαγωγική ομιλία του δημάρχου Πλωμαρίου, Δημητρίου Βαρβαγιάννη, η συζήτηση και οι παρεμβάσεις, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις, η τιμητική διάκριση που έγινε στον Πλωμαρίτη πρύτανη του ΕΜΠ, καθηγητή Κώστα Μουτζούρη και το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου.
«Οι ιδιαίτερα σημαντικές και πλούσιες σε πληροφορία εισηγήσεις του συνεδρίου ανέδειξαν πολλές πτυχές της του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, της ιστορίας και του πολιτισμού του Πλωμαριού που θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε 3 λέξεις κλειδιά: ελιά, ούζο και ναυτοσύνη. Τρεις λέξεις που υπογραμμίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου και σμίλευσαν τοπίο και ανθρώπους διά μέσου των αιώνων. Τρεις λέξεις που συνδέουν το χτες με το αύριο του Πλωμαριού εφόσον τις τοποθετήσουμε στο σημερινό κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον και τις εντάξουμε σε μια σύγχρονη στρατηγική», γράφει στον πρόλογό του ο Γιάννης Σπιλάνης.”