«ΤΟ ΠΟΛΙΟΝ» στα μονοπάτια της Ισπανίας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «ΤΟ ΠΟΛΙΟΝ», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου Μάθηση/ Εκπαιδευτικές Συμπράξεις Grundtving, με τίτλο: « TRAILS OF EUROPE: WALK, SEE, FEELAND DO», στο οποίο συμμετέχει σε συνεργασία με την Ισπανία, Δανία, Γερμανία, Ιταλία και Τουρκία, έλαβε μέρος στην 1η συνάντηση του προγράμματος στην Ισπανία.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πιο συγκεκριμένα, η 1η αυτή συνάντηση των εταίρων πραγματοποιήθηκε, στις 5 έως 9 Νοεμβρίου, στη πόλη Benidorm της περιφέρειας της Valencia, όπου εδρεύει ο συντονιστής του προγράμματος με την ομάδα του. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η απόκτηση γνώσεων, αξιών και στάσεων μέσω της άμεσης επαφής με το φυσικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον με ενεργό και συμμετοχική μεθοδολογία, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να περπατούν, να παρατηρούν, να σκέφτονται, να αισθάνονται και να κάνουν. Γενικότερα στοχεύει στην πραγματοποίηση θεματικών διαδρομών (ιστορία, αρχιτεκτονική, παράδοση, γεωλογία, μαθηματικά, κ.ά.) και στην εκμάθηση αυτών με καινοτόμους τρόπους, σε ενήλικες ΄΄μαθητές΄΄.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την 1η ημέρα πραγματοποιήθηκε διαδρομή στην προστατευόμενη περιοχή του Old Torreon του Benidorm στην οποία δόθηκε έμφαση στην αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, έγιναν αναφορές για την παρέμβαση του ανθρώπου στις ακτές μέσω της μεταφοράς άμμου και της κατασκευής ουρανοξυστών (φωτ. 1) , τη χρήση των ορυκτών πόρων στο παρελθόν καθώς και των φυτών. Συζητήθηκε η επεξεργασία των λυμάτων της πόλης από το παρελθόν μέχρι σήμερα καταλήγοντας σε ιστορικό πύργο που χρησίμευε σαν παρατηρητήριο για την προστασία της πόλης από πειρατές. Έγιναν αναφορές σε γεωλογικά στοιχεία της περιοχής.

Η 2η ημέρα περιλάμβανε διαδρομές που αφορούσαν στη διαχείριση του νερού, στην αλλαγή χρήσεων γης, στην αρχιτεκτονική και στην ιστορία στην περιφέρεια της Valencia.
Έτσι, οι εκπρόσωποι διαχείρισης νερού της Περιφέρειας της Valencia μας εξήγησαν την δημιουργία της αβαθούς λίμνης (La Albufera -lagoon), τον τρόπο επεξεργασίας των αστικών λυμάτων για την τροφοδοσία νερού σε αυτήν, καθώς και την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής (φωτ.2,3). Η αβαθής αυτή λίμνη λίγο παλιότερα αποτελούσε σημαντικό πόρο εισοδήματος με το ψάρεμα και τις φυτείες ρυζιού. Τώρα η λίμνη είναι σημαντικός βιότοπος για τα πτηνά της περιοχής και προσελκύει τουρίστες και ντόπιους κατοίκους. Διασχίσαμε τον υδροβιότοπο με βάρκα χαρακτηριστική της περιοχής (ραμαπτσόλ). Έμφαση δόθηκε στην αναγκαιότητα ορθολογικής χρήσης των υδατικών πόρων της περιοχής. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τους υπεύθυνους διαχείρισης του νερού: ούτε σταγόνα νερού της Ισπανίας να μην πηγαίνει χαμένη.

Διαδρομές πραγματοποιήσαμε στην πόλη της Valencia τόσο σε ένα, πολύ μεγάλο και υψηλής αισθητικής, χώρο ψυχαγωγίας των πολιτών, και ο οποίος δημιουργήθηκε, πρόσφατα, από την εκτροπή της κοίτης του ποταμού, με νέα κτίρια μουσεία, όπερα, πάρκα αναψυχής με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του Καλατράβα όσο και ιστορικό κέντρο της πόλης της Valencia.
Την 3η ημέρα επισκεφθήκαμε αρχοντικό του Benidorm με τεράστιο κτήμα (Φωτ.4,5). Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του έχουν αλλάξει τη χρήση του και το νοικιάζουν σε δεξιώσεις γάμων. Στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε διαδρομές στην ορεινή περιοχή του Benidorm. Επισκεφτήκαμε την Guadalest (φωτ. 6,7) πού αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πόλους έλξης του τουρισμού της Ισπανίας και γνωρίσαμε την αρχιτεκτονική των χωριών της. Επόμενες στάσεις έγιναν στη La Nucia και τέλος στην Altea. Αναφορές υπήρξαν στη γεωργία, στη διαχείριση του νερού και στις γεωλογικές ιδιαιτερότητες των περιοχών.

Την 4η ημέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των εταίρων του προγράμματος, με παρουσίαση των οργανισμών, των στόχων του καθενός μέσω του προγράμματος καθώς και συζήτηση για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού θεματικού μονοπατιού.

Στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε διαδρομές στην πόλη του Benidorm, με ιστορικές αναφορές της περιοχής και στους παράγοντες που συντέλεσαν στη μετατροπή της από ένα μικρό ψαροχώρι σε ένα πολύ σημαντικό τουριστικό θέρετρο της Ισπανίας, κτισμένο αποκλειστικά από ουρανοξύστες. Ακολούθησε διαδρομή με καινοτόμο μέθοδο εκμάθησης μαθηματικών εκτός τάξης με χρήση ερεθισμάτων από το περιβάλλον.

Μας εντυπωσίασε η ζεστή φιλοξενία των Ισπανών εταίρων και ομοιότητες μας ως άνθρωποι και ως περιβάλλον που πιθανότατα να οφείλονται στη Μεσόγειο. Η επόμενη συνάντηση μας θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2011 στην Τουρκία, στην πόλη Bolvadin της επαρχίας Afyonkarahisar. Από πλευράς Τουρκίας συμμετέχει το εκπαιδευτικό τμήμα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η συνάντηση στη Λέσβο των εταίρων μας θα γίνει την άνοιξη του 2012. Εντωμεταξύ, ετοιμάζουμε τις διαδρομές που θα πραγματοποιήσουμε στο Πλωμάρι και πιθανότατα σε όλη τη Λέσβο. Θα συμμετέχουν εκτός από τους διδάσκοντες και οι ενήλικες διδασκόμενοι που επιθυμούν. Όλοι, διδάσκοντες και διδασκόμενοι θα λάβουν μέρος τουλάχιστον από μία φορά στα μονοπάτια των άλλων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.