Τιμητική διάκριση στον Πρύτανη του Ε.Μ.Π. καθηγητή κ. Κώστα Μουτζούρη

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου «Πλωμάρι: Αρμενίζοντας στο χρόνο», τιμήθηκε ο διακεκριμένος συμπολίτη μας και Πρύτανης του ΕΜΠ καθηγητής κ. Κώστας Μουτζούρης, οΆνθρωπος, το έργο και η προσφορά του στον τόπο καταγωγής του, το Πλωμάρι, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον»

Στην τιμητική αυτή διάκριση, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Τό Πόλιον» κ. Μυρσίνη Βαρτή- Ματαράγκα, ανέφερε : ΄΄Ο Σύλλογος μας αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και δικαιολογημένη ικανοποίηση αποδίδοντας σήμερα μέσα στα πλαίσια των εργασιών του Συνεδρίου «Πλωμάρι: Αρμενίζοντας στο χρόνο», τιμητική διάκριση σε μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες του που ανέδειξε η κωμόπολη και το νησί μας, στον κ. Κώστα Μουτζούρη, καθηγητή της Ακτομηχανικής και Λιμενικών Έργων του Ε.Μ.Π. και Πρύτανη του Ανώτατου αυτού εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Χώρας μας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο κ. Κώστας Μουτζούρης είναι μια φωτεινή πνευματική μορφή αναγνωρισμένη διεθνώς με το καρποφόρο επιστημονικό έργο και παράλληλα ένας βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος με δραστική κοινωνική παρουσία.

Είχε την τύχη να γεννηθεί από δύο διαπρεπείς εκπαιδευτικούς και επιστήμονες γονείς που προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στο Πλωμάρι και στη Λέσβο, τον μακαριστό Ιωάννη Μουτζούρη, τον ιστοριοδίφη της γενέτειρας μας και την αείμνηστη εκλεκτή φιλόλογο Χαρίκλεια Καμπάνη- Μουτζούρη. Υπήρξε το 1ο ζευγάρι καθηγητών στη Λέσβο.
Χάρη σ΄αυτές τις βαθύριζες καταβολές του, την επιμέλεια, το μόχθο, τις πνευματικές του ικανότητες, τις λαμπρές σπουδές του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο κύριος Κώστας Μουτζούρης έφθασε στην ανώτατη πνευματική διάκριση, που κατέχει σήμερα του Πρύτανη του Ε.Μ.Π. αφού προηγουμένως διάνυσε μια λαμπρή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, ως υφηγητής (1982), επίκουρος καθηγητής (1984), αναπληρωτής καθηγητής (1988) και τακτικός καθηγητής (1994) του Πολυτεχνείου. Παράλληλα, διακρίθηκε ως προσκεκλημένος καθηγητής πολλών ξένων Πολυτεχνείων, διοργάνωσε και συμμετείχε σε 10δες ελληνικά και ξένα συνέδρια της ειδικότητάς του. Συγχρόνως, χρημάτισε Διευθυντής, Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Μέλος πολλών αναπτυξιακών οργανισμών, Σύμβουλος Δημοσίων Φορέων σε θέματα λιμενικών έργων κ.λ.π.

Ο κ. Κώστας Μουτζούρης δημοσίευσε 84 επιστημονικές εργασίες σε ειδικά ελληνικά και ξένα περιοδικά, έχει εκδώσει και 2 διδακτικά βιβλία της ειδικότητας του και έχει επιμεληθεί την έκδοση 5 συλλογικών τόμων για συναφή με τα παραπάνω θέματα.

Δεν είναι εύκολο για την παρούσα περίπτωση, να αποτιμήσουμε το πολυδιάστατο έργο του κ. Κώστα Μουτζούρη και την προσφορά του στην επιστήμη, την Παιδεία και την κοινωνία.
Ας μας επιτραπεί να επισημάνουμε και μια άλλη πτυχή- πέρα από την επιστημονική- της προσωπικότητας του, εκείνη δηλαδή του βαθύτατου ανθρωπισμού, της ευαισθησίας, της καλλιέργειας, της κοινωνικής συνείδησης, της ευαισθησίας, της καλλιέργειας, της αγωνιστικότητας, της πραότητας, της καλοσύνης και της προθυμίας να βοηθήσει οποιονδήποτε ζητήσει την αρωγή του και οπωσδήποτε την αγάπη και την περηφάνια του για τον τόπο καταγωγής του.

Αυτά τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα τον καθιστούν υπόδειγμα ανθρώπου και δασκάλου, αφού δίπλα στο σοβαρό επιστήμονα συμπορεύεται και ο ευαίσθητος άνθρωπος με το κρυστάλλινο και αδαμάντινο ήθος.

Ο Σύλλογος μας ιδιαίτερα τον ευχαριστεί, γιατί πάντοτε στάθηκε κοντά του και τον στήριξε με το κύρος του. Μαζί τον ευχαριστεί για ότι έχει προσφέρει στο Πλωμάρι και στη Λέσβο.
Ας μας επιτρέψει, ως ελάχιστο δείγμα της εκτίμησης και της τιμής μας προς τον ίδιο να δεχθεί, μαζί με τις ευχές μας για υγεία και επιτυχία των προσπαθειών του, το μικρό αυτό ασημένιο καραβάκι σύμβολο του συλλόγου μας.’’

Στη συνέχεια, η λέκτορας του Πολυτεχνείου κ Βίκυ Τσουκαλά μίλησε για τον άνθρωπο, το δάσκαλο, τον επιστήμονα κ Κώστα Μουτζούρη.