Παρουσίαση του βιβλίου των πρακτικών του Συνεδρίου «Πλωμάρι: Αρμενίζοντας στο χρόνο»

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε την Κυριακή 11 Αυγούστου στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου από το Σύλλογο Πλωμαρίου

«Το Πόλιον» το βιβλίο των πρακτικών του Συνεδρίου «Πλωμάρι: Αρμενίζοντας στο χρόνο», που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2010.

Την παρουσίαση αυτή και τη συζήτηση που ακολούθησε και παρακολούθησαν, μέχρι τέλους, με μεγάλο ενδιαφέρον, πλήθος κόσμου- η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη- και τίμησαν ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου κ. Προκόπης Γυμνάγος, η Αντιπρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Πλωμαρίου κ. Βούλα Γερακίτη, ο Γεν. Γραμματέας της ΟΛΣΑ κ. Μανώλης Παπουτσής, οι πρόεδροι όλων των Συλλόγων και του Φορέα Πλωμαρίουο, ο τ. Δήμαρχος κ. Μιχάλης Μαμάκος και όλοι οι παρευρισκόμενοι.

9L9A0925aabc

Εκ μέρους το Δ.Σ. του Πολιτιστικού συλλόγου του Πλωμαρίου, η πρόεδρος του αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους και ιδιαίτερα τους χορηγούς της έκδοσης του βιβλίου των πρακτικών και τους εισηγητές της παρουσίασης του τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχουν για το Πλωμάρι οι ιδιαίτερα σημαντικές εισηγήσεις. Αναφέρθηκε δε με αποσπάσματα στον πρόλογο του βιβλίου από τον Γεν. Γραμ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Σπιλάνη ο οποίος συνδέει την ανάπτυξη του Πλωμαρίου, μεταξύ των άλλων, με 3 λέξεις κλειδιά ελιά, ούζο και ναυτοσύνη. Αφιέρωσε δε, την εκδήλωση αυτή στο Πλωμάρι και στον πρωτοπόρο και εμπνευστή της ποιότητας του λαδιού της περιοχής μας στον αείμνηστο δάσκαλο Γιώργο Πρωτούλη.

Οι ομιλητές- εξέχουσες προσωπικότητες της περιοχής μας- ανέπτυξαν με τη σειρά τους το περιεχόμενο του βιβλίου των πρακτικών του Συνεδρίου και τη μεγάλη σημασία τους για την ανάπτυξη του Πλωμαρίου προσθέτοντας επικαιροποιημένες θέσεις και προβληματισμούς στην μελλοντική πορεία του.

Ο πρώτος εισηγητής, Διευθυντής Ερευνών στο ΙΤΕ Κρήτης, Δρ Αντώνης Ανδριώτης, αφού κατηγοριοποίησε τις εισηγήσεις και αναφέρθηκε περιληπτικά στο περιεχόμενο όλων των ανακοινώσεων στο τέλος υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των εισηγήσεων, λέγοντας: «…Είναι αυτές οι εισηγήσεις που θα μας βοηθήσουν να δούμε που δεν πήγαμε καλά που τα κατάφέραμε. Είναι αυτές που θα μας βοηθήσουν να κτίσουμε πάνω στις επισημάνσεις και τις προτάσεις που αναπτύσσονται σ΄αυτές, να προχωρήσουμε τις προσπάθειες, που για διάφορους λόγους αδρανοποιήθηκαν, να προβληματιστούμε και να νοιαστούμε για προβλήματα και θέματα που ίσως δεν προβλήθηκαν όσο θα έπρεπε. Τα πρακτικά του συνεδρίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μέσο για να ανοίξουν θεματικές συζητήσεις και να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις μεταξύ ιθυνόντων και φορέων του Πλωμαριού για να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και να συντονιστούν οι προσπάθειες για την υλοποίησή τους. Το Πόλιον με την διοργάνωση του συνεδρίου «Αρμενίζοντας στον Χρόνο» και την δημοσίευση των Πρακτικών του έχει ανοίξει τον δρόμο. Εύχομαι να τον κρατήσει ανοικτό με νέες προτάσεις και πρωτοβουλίες».

9L9A0931aab

Ο δεύτερος εισηγητής κ. Μάκης Αξιώτης, Δρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας, ανέπτυξε δύο σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας αφενός στην ύπαρξη δύο Προϊστορικών οικισμών στο Κάβο του Αγίου Ισιδώρου και στο ύψωμα Κόκκαλα, επίσης στον Άγιο Ισίδωρο και αφετέρου στον «Πολιτισμό του Νερού» που παρουσίασε στο Συνέδριο μαζί με τον αρχιτέκτονα Στρατή Αξιώτη, μας ξενάγησε στα λαγκάδια, τις ρεματιές και στα μονοπάτια, αυτά που σε πείσμα των καιρών, αντιστάθηκαν στον χρόνο αλλά και σ’ αυτά που άφησαν άσβεστα τα αχνάρια τους που είναι τα μνημεία του τεχνικού πολιτισμού του νερού, τις κρήνες (περιγράφοντας μερικές από τις 45 συνολικά που εντόπισαν/κατέγραψαν), την ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα στη Λέσβο των πλυσταριών της περιοχής, τους υδρόμυλους, τα υδρο-ελαιοτριβεία, την υπέροχη και μοναδική διαδρομή της φύσης στον ποταμό Σεδούντα. Τόνισε δε, παράλληλα την αναγκαιότητα διατήρησης και ανάδειξης τους με τις προφανείς αναπτυξιακές προεκτάσεις.

9L9A0932aa

Ο τρίτος εισηγητής MSc Χημικός Μηχανικός κ.Γιάννης Κουτσουρίδης με MBA, αναφέρθηκε αποκλειστικά και με ρεαλισμό στην ανάπτυξη του Πλωμαρίου η οποία, όπως είπε, εξαρτάται από τέσσερεις θεσμικούς παράγοντες: 1. τον Ευρωπαϊκό με αναπτυξιακά προγράμματα (ΕΣΠΑ,Leader,), 2. το Ελληνικό κράτος που σήμερα λόγω έλλειψης πόρων μπορεί να συμβάλλει με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ,της διαφθοράς και με την εφαρμογή σταθερού φορολογικού καθεστώτος, 3. το Δήμο με τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα μπορεί μόνο να κρατά τα στοιχειώδη (καθαριότητα ,απόβλητα) και να βοηθήσει θεσμικά στη πρόσβαση προς το Πλωμάρι οδικά και θαλάσσια (πύλη Σεγκεν) και 4. τους ίδιους τους Πλωμαρίτες
Τόνισε δε, ότι πρέπει να κάνουμε μικρές βελτιώσεις ώστε να γίνουμε πιο ελκυστικοί και να πάψουμε να τα περιμένουμε όλα από τρίτους, όπως: α) σε επίπεδο μικρο- επαγγελματιών : ευγένεια ,καθαριότητα , β) σε επίπεδο εστίασης : πρωτοτυπία στα φαγητά ,ανάπτυξη του «μύθου του ούζου» με μαγαζιά παραδοσιακά με θαλασσινούς μεζέδες και τελετουργία «ουζοκατάνυξης» και όχι όλοι με τα ίδια τετριμμένα φαγητά (κολοκυθια ,μουσακά,κλπ) και γ) σε επίπεδο βιοτεχνικό να ενθαρρύνουμε τη νεολαία να μάθει τις τεχνικές του λαδιού και του σαπουνιού. Δεν υπάρχει ούτε ένας νέος που να έχει σπουδάσει τέτοιες τεχνολογίες. Η ποιότητα του λαδιού εξαρτάται κύρια από τον τρόπο συλλογής κι όμως το 80% της Πλωμαρίτικης ελαιοπαραγωγής είναι βιομηχανικό λάδι. Πρέπει να γίνουν βιολογικοί καθαρισμοί των αποβλήτων των ελαιοτριβείων με κατακράτηση χρήσιμων παραπροϊόντων. Δεν μπορεί να καυχόμαστε για ένα προϊόν και την ίδια στιγμή να ρυπαίνομε ανεπανόρθωτα.

Πάνω από όλα όμως θέλει μεράκι και όραμα

Τέλος, ο τέταρτος εισηγητής καθ. Κώστας Μουτζούρης, τ. Πρύτανης ΕΜΠ, ανέπτυξε τα άκρως απαραίτητα έργα υποδομής ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη του Πλωμαρίου και τα οποία δεν είναι μεγαλεπήβολα ούτε έχουν τεράστιο κόστος. Εξ΄ άλλου είναι διαφορετική η φιλοσοφία του νέου ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο συγκοινωνιακό πρόβλημα του Πλωμαρίου με δρόμους που μπορούν να λειτουργήσουν σωστά με μικρές παρεμβάσεις, όπως αυτός προς την Αγιάσο. Επίσης η επικοινωνία δια θαλάσσης που μπορεί να βελτιωθεί τα μέγιστα με μικρές παρεμβάσεις, όπως αυτό της μεταφοράς των μικρών αλιευτικών σκαφών σε κατάλληλη θέση, ώστε να ελευθερωθεί το καταφύγιο τουριστικών σκαφών και να προσελκύσει επισκέπτες δια θαλάσσης. Σχετικά με τη πύλη Σέγκεν τόνισε την αναγκαιότητα της, όπως και στη Πέτρα αλλά και την απίστευτη γραφειοκρατική της διαδικασία με αποτέλεσμα την καθυστέρηση λειτουργίας της. Επίσης αναφέρθηκε στα προβλήματα της άναρχης στάθμευσης μέσα στο Πλωμάρι, στη δημιουργία πεζόδρομου στον επάνω παλιό πλακόστρωτο δρόμο, στο σοβαρό θέμα της καθαριότητας και τέλος στη κοίτη του ποταμού Σεδούντα που αποτελεί ένα μεγάλο προνόμιο και στολίδι του Πλωμαρίου και το οποίο με κατάλληλες μικρορρυθμίσεις θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών. Ακολούθησε συζήτηση με εποικοδομητικές ερωτήσεις και παρεμβάσεις
Στα πλαίσια της παρουσίασης λειτούργησαν 2 εκθέσεις για το Πλωμάρι : φωτογραφίας του κ. Πέτσικου και ζωγραφικής του Δανού αρχιτέκτονα καθ Mogens Staerk.
Μικρό κέρασμα με τοπικά εδέσματα προσέφερε στο τέλος ο Σύλλογος συνοδευόμενο με το φημισμένο Πλωμαρίτικο ούζο που προσέφεραν οι ποτοποιίες.

9L9A0935aa

Από την έκθεση ζωγραφικής του Δανού αρχιτέκτονα καθ. Mogens Staerk.