Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία προβλήθηκαν, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014, στο Πολιτιστικό κέντρο Πλωμαρίου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον», δύο σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πλωμαρίου: η βιομηχανική του κληρονομιά με την παρουσίαση του βιβλίου «Κτήρια Βιομηχανικής Κληρονομιάς στο Πλωμάρι», του Γιώργου Κακέ και η ναυπηγική του παράδοση, με την 1η επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ «Ξυλοναυπηγική και Καραβομαραγκοί στο Πλωμάρι», στο πλαίσιο του εγκεκριμένου έργου του «Πολιτιστικοί και Περιβαλλοντικοί περίπατοι στο Πλωμάρι» του προγράμματος Leader. Τις παρουσιάσεις αυτές και τη συζήτηση που ακολούθησε και παρακολούθησαν, μέχρι τέλους, με μεγάλο ενδιαφέρον, πλήθος κόσμου- η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη- και τίμησαν ο αιδεσιμότατος Στάθης Μεταξής Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Θεολόγος Πατερέλλης και όλοι οι παρευρισκόμενοι. Χαιρετισμούς έστειλαν ο Βουλευτής Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πλωμαρίου κ. Νέντα Καμπάνι,
Η Πρόεδρος του Συλλόγου «Το Πόλιον», κ. Μυρσίνη Βαρτή – Ματαράγκα, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους, μίλησε για τα τωρινά παραδοτέα του εγκεκριμένου έργου του «Πολιτιστικοί και Περιβαλλοντικοί περίπατοι στο Πλωμάρι» του προγράμματος Leader, με κύριο σκοπό να προβληθεί η πλούσια ταυτότητα και ιδιαιτερότητα της ευρύτερης περιοχής του Πλωμαρίου. Το βιβλίο με τίτλο «Κτήρια Βιομηχανικά Κληρονομιάς στο Πλωμάρι», έχει στόχο την προστασία και την αξιοποίηση της πλούσιας βιομηχανικής κληρονομιάς του, δεδομένου ότι τα κτήρια αυτά συνδέονται άμεσα με την ιστορία και την οικονομική ανάπτυξη του Πλωμαρίου του 18ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε και αναδείχθηκε σε πολύ σημαντικό παραγωγικό, βιομηχανικό, εμπορικό και ναυπηγικό κέντρο στο Αιγαίο.Το ντοκιμαντέρ «Ξυλοναυπηγική και Καραβομαραγκοί στο Πλωμάρι», που αναφέρεται στην , πλούσια ναυπηγική-ναυτική παράδοση του, με φημισμένους σε όλο το Αιγαίο ταρσανάδες. Τόνισε δε, το γεγονός ότι ο Σύλλογος με τα παραδοτέα του έργου αυτού δεν προσβλέπει απλά στη διατήρηση της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου, αλλά στην ανάπτυξη του ποιοτικού θεματικού τουρισμού με τη δημιουργία νέων πόλων έλξης με τις προφανείς διαστάσεις οικονομικού οφέλους. Τέλος, ευχαρίστησε τους διακεκριμένους ομιλητές, όσους συνέβαλαν στην οργάνωση αυτής της εκδήλωσης και συνεχάρη κα επαίνεσε το συγγραφέα του βιβλίου για τη σημαντική προσφορά του. Επίσης, ευχαρίστησε την ΕΤΑΛ για την οικονομική στήριξη αυτών των εκδόσεων.
Ο πρώτος εισηγητής κ. Παναγιώτης Θεωδορίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου, αναφέρθηκε, κυρίως, στην αρχιτεκτονική και ιστορική αξία των βιομηχανικών κτηρίων.
Ο δεύτερος εισηγητής κ. Γιάννης Σπιλάνης, Επίκ. Καθηγητής Παν/μίου Αιγαίου και πρώην Γεν. Γραμματέας Αιγαίου& Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή πλευρά των δύο αυτών συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Πλωμαρίου, τονίζοντας ότι, η πολιτιστική και η παραγωγική κληρονομιά ενός τόπου μαζί με το φυσικό της κεφάλαιο αποτελούν βασικούς πόρους πάνω στους οποίους μπορεί μια κοινωνία να στηριχθεί για να σχεδιάσει το μέλλον της. Η ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου έχει ένα πλούσιο παρελθόν που συνδέει την παραγωγική δυναμική του προηγούμενου αιώνα βασισμένη κύρια στη παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία του λαδιού που αποτυπώνεται στο χώρο τόσο με τα υπέροχα βιομηχανικά κτίρια αλλά και συνολικότερα με το οικιστικό σύνολο του, όσο και με την ανάπτυξη της ναυπηγικής τέχνης. Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία που παρουσιάστηκαν με βάση την προσπάθεια του Συλλόγου «Το Πόλιον» για καταγραφή και ανάδειξη τους πρέπει να ενταχθούν ως τοπικό κεφάλαιο σε ένα σχεδιασμό που να λαμβάνει υπόψη τις σημερινές παραγωγικές συνθήκες και το κοινωνικο-οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, να αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό και τις προσδοκίες του. Είναι απαραίτητο ένα σχέδιο που να βασίζεται στις απαντήσεις που η τοπική κοινωνία θα δώσει στο ερώτημα «τι ανάπτυξη θέλουμε για το Πλωμάρι».
Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Γιώργος Κακές, MSc Αναστηλωτής, Πολιτικός Μηχανικός, ανέπτυξε συνοπτικά και με ωραίες διαφάνειες το αντικείμενο του βιβλίου που περιλαμβάνει έναν ικανό αριθμό βιομηχανικών κτισμάτων που χωροθετούνται στην περιοχή του Πλωμαρίου, σε μία προσπάθεια αναφοράς στο ιστορικό, στην αρχιτεκτονική και στην εγκατάλειψη των συγκεκριμένων κτηρίων, και με στόχο τη διεξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σχετικά με τον τρόπο κατασκευής των κτηρίων που σήμερα θεωρούνται αναπόσπαστα τμήματα της βιομηχανικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Τελικός στόχος είναι η γνώση και η αξιοποίηση της πλούσιας βιομηχανικής κληρονομιάς του Πλωμαρίου και της Λέσβου γενικότερα.
Ακολούθησε η 1η επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ που συγκίνησε και χειροκροτήθηκε από όλους καθώς και συζήτηση με εποικοδομητικές ερωτήσεις, απόψεις και παρεμβάσεις με έμφαση στη δημιουργία του Μουσείου Ναυπηγικής τέχνης και Ναυτικής παράδοσης του Αιγαίου, το κτήριο του οποίου (ραφινερί Ξυπτερά) έχει αγοραστεί από το 2003.
Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν σε παρέες με το κέρασμα, κυρίως, του Γιώργου Κακέ και του φημισμένου Πλωμαρίτικου ούζου, που προσέφεραν οι ποτοποιίες μας.