Πολύ μεγάλη επιτυχία παρουσίασε η πολυσύνθετη εκδήλωση αφιερωμένη στη Γυναίκα της Λέσβου, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαίου, στο Πολιτιστικό κέντρο Πλωμαρίου με θέμα «Η Γυναίκα της Λέσβου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Η ημερίδα αυτή διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον», σε συνεργασία με το Δήμο Πλωμαρίου και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αιγαίου.
Παραβρέθηκαν ο βουλευτής κ. Φραγκλίνος Παπαδέλλης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου κ. Δημήτρης Ρηνάκης, η Γενική Γραμματέας Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κ. Μαρία Σκέμπερη, ο Δήμαρχος Πλωμαρίου κ. Μιχάλης Μαμάκος, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Σταύρος Πολίτης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. ..Μυριτζής, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Βελούτσος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, ο Προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μυτιλήνης πατήρ Μιχαήλ Τυροπώλης.
Επίσης, παραβρέθηκε η αντιπρόεδρος του ΠΕΣΥ κ. Κατερίνα Νταηπαναγιώτου εκπροσωπώντας τη Γενική Γραμματέα Ισότητας κ. Εφη Μπέκου.
΄΄.Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του θέματος της Ημερίδας΄΄ τόνισε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον» κ. Μυρσίνη Βαρτή- Ματαράγκα., ΄΄Αισθανόμασταν ως οφειλόμενη την τιμή προς την Γυναίκα της Λέσβου και την καταλυτική παρουσία της στη ζωή του νησιού μας, από την αρχαιότητα την εποχή του Ομήρου και της Σαπφούς, μέχρι σήμερα. Στην αρχαιότητα η Λέσβος ξεχωρίζει –εκτός των άλλων- για την πλεονεκτική θέση των Γυναικών σε σχέση με τις άλλες Ελληνίδες, τη συμμετοχή τους στους πολιτικούς αγώνες και στον πολιτισμό…Αλλά και στους μετέπειτα αιώνες, η Λεσβίδα γυναίκα έχει δυναμική παρουσία.
Έτσι η σημερινή Γυναίκα της Λέσβου, εκτός των άλλων, δημιουργεί τον πρώτο Αγροτοτουριστικό συνεταιρισμό Γυναικών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μεταξύ των 54 Αγροτοτουριστικών συνεταιρισμών Γυναικών της Ελλάδας οι 10 ανήκουν στη Λέσβο. Καλλιτέχνιδες, κεραμίστριες, συγγραφείς και ζωγράφοι γυναίκες από τη Λέσβο τιμούν με την τέχνη τους όχι μόνο το νησί μας αλλά και την Ελλάδα ευρύτερα..
Η Γενική Γραμματέας της περιφέρειας Β. Αιγαίου κ. Μαρία Σκέμπερη χαιρετίζοντας την εκδήλωση αυτή τόνισε την μοναδικότητα της παρουσίας της Λεσβίδας γυναίκας στο χρόνο και ιδιαίτερα την πρωτοπορία τους στην σύγχρονη οικονομική ζωή της Λέσβου με τη δημιουργία των αγροτοτουριστικών συνεταιρισμών και συνεχάρη το Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου και το Δήμο Πλωμαρίου που συνεργάστηκαν για τη παρουσίαση αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας Ημερίδας.
Ο Δήμαρχος Πλωμαρίου κ. Μιχάλης Μαμάκος αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στη πρωτοπορία της Γυναίκας της Λέσβου διαχρονικά και τη σημαντική παρουσία της σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής της Λέσβου.
Η κ Κατερίνα Νταηπαναγιώτου χαιρέτησε την εκδήλωση και διάβασε το χαιρετισμό της κ. Εφη Μπέκου Γενικής Γραμματέας Ισότητας, στον οποίο ανέπτυξε τις νέες προοπτικές της γυναικείας επιχειρηματικότητας του 21ου αιώνα που μόλις ανατέλλει.
Ο πρώτος ομιλητής κ. Παναγιώτης Χατζηδάκης, αρχαιολόγος, στην εισήγηση του «Η Γυναίκα στην αρχαιότητα» ανέφερε κατ αρχάς ότι οι πληροφορίες που έχουμε από την αρχαιότητα (μυθολογία, κείμενα, εικονογραφία) προέρχονται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από άνδρες και δεν μας δίνουν την ιστορία της γυναίκας, αλλά πως οι άνδρες έβλεπαν τη γυναίκα στην αρχαιότητα. Η μελέτη αυτών των πληροφοριών δείχνει ότι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα υπάρχει μία εκστρατεία δυσφήμισης και υποτίμησης των γυναικών και μία διαρκής προσπάθεια περιορισμού τους στους παραδοσιακούς ρόλους μέσα στην οικογένεια: να παράγουν τέκνα και να κάνουν περισσότερο ευχάριστη και άνετη την καθημερινή διαβίωση των ανδρών. Οι τάσεις αυτές που έχουν ξεκινήσει με το πέρασμα από τη Μητριαρχία στην Πατριαρχία, ενισχύονται και στηρίζονται από την εκάστοτε εξουσία, αιτιολογούνται, καταξιώνονται και ευλογούνται από τη θρησκεία. Τόσο η θρησκεία του Δωδεκάθεου όσο και ο Χριστιανισμός παρουσιάζουν τη Γυναίκα (Πανδώρα- Εύα) ως πηγή των κακών ως μέσον δια του οποίου οι Θεοί ή ο Θεός, τιμωρούν την ανθρωπότητα και γενικώς τους άνδρες. Αυτές οι τάσεις πηγάζουν από τους αρχέγονους φόβους των ανδρών. Τέλος, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι σ΄αυτή την ημερίδα άντρες και γυναίκες συγκεντρώθηκαν για να γνωρίσουν και να τιμήσουν τη Γυναίκα της Λέσβου και τέτοιες προσπάθειες είναι ήδη ένα μεγάλο βήμα προς τον αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση απαραίτητα στοιχεία για να κατανικηθούν οι αρχέγονοι φόβοι.
Η κ. Μαρία Αναγνωστοπούλου, συγγραφέας, στην εισήγηση της με θέμα: «Η Γυναίκα της Λέσβου στα χρόνια της Οθωμανοκρατίας» ξαναζωντάνεψε τη Λεσβίδα της εποχής εκείνης και παρουσίασε – στηριγμένη σε ποικίλα δικαιοπρακτικά έγγραφα του νησιού, σε αρχεία Μονών, σε Μητροπολιτικούςκαι Κοινοτικούς κώδικεςτου 18ου και 19ου αιώνα κλπ, καθώς και σε ιστορικές και λαογραφικές πηγές- τη θέση της στην οικογενειακή, κοινωνική και οικονομική ζωή, της περιόδου της Οθωμανοκρατίας . Είναι θαυμαστή, συμπέρανε, η θέση της μέσα σ΄έναν κόσμο ανδροκρατούμενο και συχνά εχθρικό από την παρουσία του ξένου δυνάστη.
Ο κ. Παναγιώτης Παρασκευαϊδης στην εισήγηση του «Οι διαχρονικοί αγώνες της γυναίκας της Λέσβου», κινήθηκε στο ίδιο κλίμα δίδοντας διαχρονικά τους αγώνες των γυναικών της Λέσβου με έμφαση στη Σαπφώ.Μετά το τέλος των εισηγήσεων, γυναίκες της χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Ο Αλκαίος» ντυμένες με τις παραδοσιακές στολές του Πλωμαριού, τραγούδησαν και συγκίνησαν το ακροατήριο με τρία παραδοσιακά τραγούδια.Στα πλαίσια της η πολυσύνθετης αυτής εκδήλωσης λειτούργησαν από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας τρεις πολύ ενδιαφέρουσες και όμορφες εκθέσεις που προέβαλαν τις δραστηριότητες της σημερινής γυναίκας στη Λέσβο.
α) οι αγροτοτουριστικοί συνεταιρισμοί γυναικών της Λέσβου εξέθεσαν τα προϊόντα και τις δημιουργίες των γυναικών της περιοχής τους. β) ομαδική έκθεση ζωγραφικής και κεραμικής των καλλιτέχνιδων της Λέσβου: Ζωγράφοι: Βογιατζή Σαπφώ, Δημητρίου Καίτη, Καλιπολίτου Μαρία, Τσακιρέλλη Κωσταντίνα. Κεραμίστριες: Κρητικού Μαρία, Τριανταφύλλου Λένα. Η έκθεση αυτή θα είναι ανοικτή για δέκα ημέρες. γ).Έκθεση φωτογραφίας : «Έργα και ημέραι..» γυναικών του Πλωμαριού τις τελευταίες δεκαετίες του περασμένου αιώνα
Τέλος, ακολούθησε δεξίωση με παραδοσιακούς μεζέδες που προσέφεραν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί απ όλη τη Λέσβο και με ούζο Πλωμαρίου που προσέφεραν οι ποτοποιίες Πλωμαρίου: Βαρβαγιάννη, Γιαννατσή και Πιτσιλαδή.