Εκδήλωση για τον Γιώργο Γιαννουλέλλη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τιμητική εκδήλωση για το Γιώργο Γιαννουλέλλη, τον άνθρωπο, το στοχαστή και το έργο του, στο Πολιτιστικό κέντρο Πλωμαρίου, το απόγευμα της Τετάρτης, 26 Απριλίου 2006.

Στην αρχή της εκδήλωσης τιμήθηκε με έπαινο από τον Πρόεδρο του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων & Τοποθεσιών (ICOMOS) αρχιτέκτονα κ. Νίκο Αγριαντώνη για το έργο και την προσφορά του στην διατήρηση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στην εκδήλωση αυτή παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου κ. Δημήτρης Βελούτσος, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μυτιλήνης κκ. Ιακώβου, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, η χήρα Γιαννουλέλλη, συγγενείς, φίλοι του και πλήθος κόσμου.

Χαιρετισμούς έστειλαν οι βουλευτές του νομού μας κ. Γιάννης Γιαννέλης και κ. Χριστάνα Καλογήρου, ο ευρωβουλευτής κ. Νίκος Σηφουνάκης, ο Νομάρχης κ. Παύλος Βογιατζής και ο κ. Φραγκλίνος Παπαδέλλης τ. βουλευτής της Λέσβου. Όλοι τόνισαν την εξαιρετική προσωπικότητα του Γιώργο Γιαννουλέλλη, το πολυποίκιλο έργο του και συνεχάρησαν το Σύλλογο για την πρωτοβουλία του αυτού του αφιερώματος. Η καθαρή και απέριττη σκέψη του Γιώργου Γιαννουλέλλη για τα πάντα επίκαιρα ζητήματα της διάσωσης και ανάδειξης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της φυσικής κληρονομιάς , τονίστηκε από τον Νίκο Σηφουνάκη.

Εισαγωγικά αναφέρθηκε στο βιογραφικό του Γιώργου Γιαννουλέλλη και στο ιδιαίτερα πολύτιμο έργο του για το Πλωμάρι και τις απόψεις του για το φυσικό τοπίο, η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μυρσίνη Βαρτή –Ματαράγκα. Επίσης τιμητικά αναφέρθηκε στο λαϊκό ζωγράφο Μανώλη Ψαρρά (Ντας), στο χάρισμα του οποίου οφείλεται η σχεδίαση και καταγραφή των Πλωμαρίτικων σκαριών («Τα Καΐκια», βιβλίο Γιώργου Γιαννουλέλλη). Στη συνέχεια, την εκδήλωση χαιρέτισε ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου κ. Δημήτρης Βελούτσος τονίζοντας τον άνθρωπο που ασχολήθηκε με τη λαογραφία και τη γλωσσολογία για να βρει την προέλευση των κατοίκων Πλωμαρίου, την αρμονική σχέση του δομημένου στοιχείου με το περιβάλλον, που ανέδειξε το μικρό, το λιτό σε μεγάλη αξία, το λαϊκό τεχνίτη σε καλλιτέχνη και τέλος ότι ο Δήμος Πλωμαρίου με απόφαση του Δ. Σ. έχει δώσει το όνομα του στο δρόμο του πατρικού του σπιτιού.

Ακολούθησαν οι ομιλίες των εκλεκτών προσκεκλημένων, τις οποίες παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος της εκδήλωσης. Έτσι, ο κ. Γιάννης Ζερδελής προσωπικός φίλος και γιατρός του ανέφερε ότι ο Γιώργος Γιαννουλέλλης υπήρξε μία ιδιαίτερη περίπτωση διακεκριμένου που ξεκινά πολύ νωρίς να αναζητά την αλήθεια στις τέχνες, την αρχιτεκτονική και την ποίηση. Υπηρέτησε και τις τρεις με ανιδιοτέλεια και πάθος έφηβου, πηγαίο και αθώο. Ότι μας άφησε από το έργο του έχουν ιδιαίτερη σημασία στον τόπο και την ιδιαίτερη πατρίδα του το Πλωμάρι.

Ο κ. Χαράλαμπος Πετρέλλης, μίλησε για τον Γιώργο Γιαννουλέλλη έτσι, όπως τον γνώρισε, δηλαδή έναν αρχιτέκτονα, φυσιολάτρη και διανοητή, έναν πολίτη σε εγρήγορση και συνέχισε λέγοντας ότι έψαχνε μέσα από την παράδοση, την αυτογνωσία και την ουσία της ελληνικότητας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι αν ζούσε σήμερα θα πρότεινε τις ΑΠΕ σαν λύση για το ενεργειακό πρόβλημα της Λέσβου με το γνωστό μαχητικό του τρόπο και θα αναζητούσε το μίτο της Αριάδνης για να βγει παλικαρίσια ο τόπος μας στον καινούργιο αιώνα.
Ο κ. Παναγιώτης Σκορδάς, φιλόλογος, αναφέρθηκε στο ποιητικό, πεζογραφικό, και γλωσσολογικό του έργο και τόνισε ότι διαβάζοντας κάποιος τα βιβλία του εύκολα μπορεί να διακρίνει τη στοχαστική του διάθεση και το βαθύ ανθρωπισμό που τα διακρίνουν. Την ομιλία του αυτή, όπως και ο Γιάννης Ζερδελής αφιέρωσαν στον Παντελή Αργύρη ο οποίος συμμετείχε στην 1η εκδήλωση και τώρα έχει φύγει από κοντά μας.

Ο αρχιτέκτονας κ. Στρατής Φρανζέσκος αναφέρθηκε στον αρχιτέκτονα Γιώργο Γιαννουλέλλη, ως μάστορα, στοχαστή ο οποίος μας άφησε πολύτιμο υλικό- μεγάλο λιθάρι στον πολιτισμό του νησιού, της πατρίδας, το τοπίο της οποίας το λάτρεψε και μας δίδαξε να είμαστε συνεπείς στις ιδέες μας.Ο καθηγητής Γιάννης Χατζηγώγας, αρχιτέκτονας, είπε ότι ο Γιώργος Γιαννουλέλλης υπήρξε δάσκαλος της αρχιτεκτονικής με πανελλήνια ακτινοβολία και με τόσο ήπιο διακριτικό τρόπο που μόλις σήμερα άρχισε να γίνεται αντιληπτός. Υποστήριξε το εξαιρετικό του έργο με την ίδια του τη ζωή όπως παράδειγμα συμμετέχοντας ενεργά και χωρίς δογματισμούς στην εθνική αντίσταση.

Ο κ. Παναγιώτης Θεοδωρίδης, πρόεδρος αρχιτεκτόνων Λέσβου έκανε σύντομη αναφορά στους κυριότερους αρχιτεκτονικούς τύπους της περιοχής Πλωμαρίου, μέσα και από την ματιά του Γιώργου Γιαννουλέλλη , στην ανάλυση της έννοιας παραδοσιακή ανώνυμη αρχιτεκτονική και τη διευκρίνιση που ο ίδιος ο Γιώργος Γιαννουλέλλης πάντα φρόντιζε να κάνει, ότι από την παράδοση δεν πρέπει κάποιος να αντιγράφει τις μορφές αλλά να εμβαθύνει στην ουσία και το νόημα της.

Τέλος, ο κ. Κώστας Δαμιανίδης, Δρ Ιστορίας της Ναυπηγικής, μίλησε για τη ναυπηγική παράδοση του Πλωμαρίου, την καταγραφή των ναυπηγικών και ναυτικών όρων και την αξία τους από το Γιώργου Γιαννουλέλλη καθώς και τις αρχικές προτάσεις για τη συγκρότηση της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου ναυπηγικής-ναυτικής παράδοσης του Αιγαίου στο Πλωμάρι.
Ακολούθησε δεξίωση με παραδοσιακούς μεζέδες που ετοίμασαν γυναίκες του Πλωμαρίου και ούζο που προσέφεραν οι ποτοποιίες του Πλωμαρίου.