ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Στις 30 Μαρτίου του 2020, πληροφορηθήκαμε την απώλεια του Μανώλη Γλέζου, του ήρωα της Εθνικής Αντίστασης στην Ελλάδα, του 1ου παρτιζάνου της Ευρώπης, όπως τον αποκάλεσαν οι Ευρωπαίοι αντιστασιακοί. με συνεχές ΄΄παρών΄΄ στους αγώνες για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη όπου γης. Μέσα στην ταραχή, το θόρυβο και τον φόβο που έφερε η πανδημία του κορονοϊού, δεν μπορέσαμε να τον τιμήσουμε, όπως θα θέλαμε, όπως του έπρεπε… .Η μεσίστια Ελληνική σημαία, στο βράχο της Ακρόπολης κάλυψε εν μέρει την αδυναμία μας αυτή!

Αντί άλλου, συμμετέχοντας στο πένθος της απώλειας του, τον συντροφεύουμε με την αναδημοσίευση του Δελτίου Τύπου της εκδήλωσης του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Πόλιον», όπου ήρθε για να τιμήσει και να λαμπρύνει με την παρουσία του, το αφιέρωμα μνήμης και τιμής για την Εθνική Αντίσταση στη Λέσβο (ακριβώς 70 χρόνια μετά το ξεκίνημα της στη Λέσβο και στην Ελλάδα), που διοργάνωσε ο Σύλλογος, στην εκδήλωση αυτή.

Τότε, δέχτηκε συγκλονισμένος τη θλιβερή είδηση για τον αγαπημένο του φίλο και συναγωνιστή του Λάκη Σάντα. Σχεδόν κατέρρευσε αλλά δεν θέλησε να διακόψει το ταξίδι του, πήρε δύναμη και συνέχισες στη Μυτιλήνη, στη συνάντηση που είχε υποσχεθεί στους συντρόφους του! στη συνέχεια γρήγορα έφυγε για να αποχαιρετήσει το Λάκη Σάντα, όπως το ζήτησε η οικογένεια του… και άντεξε!

Σ αυτό το μικρό, για το μεγαλείο του, τιμητικό αφιέρωμα θέλουμε να δοθεί η δυνατότητα ν ακουστεί η δύναμη του λόγου του με την ομιλία του στο Πλωμάρι.

Καλό σου ταξίδι Μανώλη…. πάντα θα ζεις μέσα στην καρδιά μας και θα σ ακολουθούμε!

Παρουσιάζουμε αντιγράφοντας το Δελτίο Τύπου του αφιερώματος Μνήμης και Τιμής στην Εθνική Αντίσταση στη Λέσβο, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2011, ως οφειλόμενο χρέος προς όλους εκείνους που σήκωσαν το ανάστημα τους στους ναζιστές Γερμανούς, βασανίστηκαν για την υπόθεση της ελευθερίας ή και ακόμη πλήρωσαν με το βαρύ τίμημα της ζωής τους το όραμα για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο. Την εκδήλωση αυτή τίμησε και λάμπρυνε με την παρουσία του ο Μανώλης Γλέζος, το σύμβολο της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης, ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης με συνεχές ΄΄παρών΄΄ στους αγώνες για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη όπου γης. Μας ζήτησε να είναι ο τελευταίος ομιλητής, γεγονός που συνέβαλε, τελικά, στην ακόμη μεγαλύτερη της εκδήλωσης. Παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Γλέζου «Η Εθνική Αντίσταση 1940 -1945, τόμος Α , τόμος Β)» έκανε ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσος . Ο Παναγιώτης Σκορδάς, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, παρουσιάζοντας το βιβλίο του Γιώργου Γαλέτσα « Στο Σημάδι…………»

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ  (30 Μαρτίου 2020)

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ : ΗΤΑΝ ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ

Σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης πραγματοποιήθηκε στις 29 Απριλίου του 2011 με πολύ μεγάλη επιτυχία το αφιέρωμα μνήμης και τιμής στην Εθνική Αντίσταση στη Λέσβο που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου και τη Δημοτική Κοινότητα Πλωμαρίου, στην ασφυκτικά γεμάτη, περίπου 300, αίθουσα του Πολυκέντρου με πολλούς όρθιους. Ήρθαν από πολλά μέρη της Λέσβου, ακόμη και από την Αθήνα, για να μάθουν την αλήθεια για την ιστορία του τόπου τους και να τιμήσουν την Εθνική Αντίσταση. Παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρουν και συγκίνηση μέχρι το τέλος της εκδήλωσης, την οποία ο Μανώλης Γλέζος χαρακτήρισε ως μυσταγωγία.

Στην εισαγωγική της προσφώνηση, η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μυρσίνη Βαρτή- Ματαράγκα καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους, τους ομιλητές και ιδιαίτερα το Μανώλη Γλέζο, το σύμβολο της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης, τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης, που δέχτηκε, παρά τις πολλές υποχρεώσεις του, να έλθει, τιμώντας με την παρουσία του και την εισήγηση του την εκδήλωση αυτή. Αναφέρθηκε ΄΄στην προσωπικότητα του κ. Μανόλη Γλέζου και στο συνεχές ΄΄παρών΄΄ στους αγώνες του για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη όπου γης. ΄΄Την απόφαση μας αυτή την θεωρήσαμε ως οφειλόμενο χρέος προς όλους εκείνους που σήκωσαν το ανάστημα τους στους ναζιστές Γερμανούς βασανίστηκαν για την υπόθεση της ελευθερίας ή και ακόμη πλήρωσαν με το βαρύ τίμημα της ζωής τους το όραμα για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο και συνεχίζει με αναφορά στη Λέσβο και τις μαρτυρίες του πρωτεργάτη της Αντίστασης στο νησί Απόστολο. Αποστόλου, χαρακτηριστική ήταν η πάνδημη και παλλαϊκή σχεδόν συμμετοχή του Λεσβιακού Λαού και της λεσβιακής εκκλησίας στην Αντίσταση με ποικίλους τρόπους δράσης: με τα όπλα, σαμποτάζ, οργάνωση συσσιτίων , διανομή τροφίμων στην πείνα του 42, διαφυγές στη Μ. Ανατολή, απόκρυψη καταζητούμενων κ.ά΄΄..

Μετά από την αλλαγή της σειράς των ομιλιών, η 1η εισήγηση «Το πνεύμα της Εθνικής Αντίστασης στη Λέσβο» του κ. Δημήτρη Σαραντάκου ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί –λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος – και η εισήγηση του διαβάστηκε από τον κ. Άρη Καλάργαλη. Η εισήγηση αυτή αναφέρεται στο πνεύμα της Εθνικής Αντίστασης στη Λέσβο όπως το έζησαν οι νέοι, ιδίως, με ιδανικά και οράματα που έχουν ανεκτίμητη αξία και διαχρονική ισχύ αλλά και στο θαυμάσιο βιβλίο του Μανώλη Γλέζου – όπως το χαρακτηρίζει ο εισηγητής- στο οποίο δίνεται το πραγματικό πνεύμα της Αντίστασης και απαριθμεί τα γεγονότα με μεθοδικότητα και σαφήνεια. Επίσης αναφέρθηκε στα τρία χαρακτηριστικά της Αντίστασης που ήταν ο αυθόρμητος χαρακτήρας, η παλλαϊκή συμμετοχή και η αποτελεσματικότητα της. Ως παράδειγμα του αυθόρμητου χαρακτήρα της Αντίστασης ήταν το τόλμημα του Μανώλη Γλέζου και Απόστόλου Σάντα να κατεβάσουν την Γερμανική σημαία από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, χαρακτηρίζοντας το ΄΄ως κορυφαία πράξη Αντίστασης που εμψύχωσε τους υπόδουλος Έλληνες και προκάλεσα το θαυμασμό των Συμμάχων΄΄.

Στη Λέσβο, αναφέρει παραδείγματα αυθόρμητων αντιστασιακών πράξεων, το πνεύμα με το οποίο λειτούργησαν οι πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις το οποίο συνέπιπτε με αυτές της υπόλοιπης Ελλάδος, χωρίς να υπάρχει καμία επικοινωνία μεταξύ τους και γι αυτό προσχώρησαν σύσσωμοι στο ΕΑΜ. Καθώς και στον τρόπο δράσης τους.

Τελειώνοντας την εισήγηση του αναφέρει ΄΄ Όπως έγινε σε όλη σχεδόν την άλλη Ελλάδα, έτσι και στη Λέσβο, σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό, ο Πολιτισμός έγινε έπαλξη και βάθρο του απελευθερωτικού αγώνα.΄΄

Ακολούθως, ο Γιώργος Γαλέτσας, στην ιδιαίτερα συγκινητική ομιλία του «Η εθνική Αντίσταση στη Λέσβο μέσα από τις ιστορίες των θυμάτων του φασισμού», αναφέρει μεταξύ των άλλων:

(…) 65 χρόνια μετά, η Δημόσια Λησμονιά τρομάζει…δεκάδες συμπατριώτες μας, που έχασαν τη ζωή τους εκτός του χώρου εκτελέσεων στα Τσαμάκια, δεν έχουν ακόμα καταγραφεί ως θύματα και δεκάδες ονοματεπώνυμα παραμένουν ορφανά, χωρίς πατρώνυμο, τόπο καταγωγής, χρόνο εκτέλεσης ή θανάτου.

Μέχρι σήμερα έχω διευρύνει τον κατάλογο των θυμάτων, εκτός χώρου Τσαμάκια, από 63 σε 160 συμπατριώτες μας, ανάμεσα τους υπήρχαν και δυο Πλωμαρίτες τ΄ αδέλφια Δημήτρης και Παναγιώτης Κλειδαράς

(…) Χρόνια μετά , σήμερα πια, τιμούμε τη μνήμη των δυο αδελφών γνωρίζοντας σε λεπτομέρειες την πορεία του καθενός προς το δικό του Γολγοθά:

– που ήταν η Ανάφη- Ακροναυπλία-Στρατόπεδο Λάρισας και η εκτέλεση στο Κούρνοβο στις 6/6/1943 για τον Κλειδαρά Παναγιώτη.

– που ήταν το Μέρλιν- το Χαϊδάρι και η εκτέλεση στο σκοπευτήριο της Καισαριανής στις 29-1-1944 για τον Κλειδαρά Δημήτρη.

Τούτο το αφιέρωμα μαζί με την ομόφωνη απόφαση του πρώην Δήμου Πλωμαριού, για ονοματοθεσία οδού και αναγραφή των ονοματεπώνυμων τους στο ηρώο, ας ελπίσουμε ότι θα στεγάσει τη θυσία τους που χρόνια τώρα πλανιέται στη Μέσουνα, στο Κούρνοβο, στο Χαϊδάρι.

Μετά την προβολή σύντομου video αφιερωμένου στους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στα Τσαμάκια, ο Παναγιώτης Σκορδάς, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, παρουσιάζοντας το βιβλίο του Γιώργου Γαλέτσα « Στο Σημάδι…………», έκδοση του Δήμου Μυτιλήνης, τόνισε την αξία της πολύπλευρης ιστορικής έρευνας του συγγραφέα που φωτίζει τις αιματοβαμμένες σελίδες της Εθνικής Αντίστασης στο νησί μας.

Ιδιαίτερο λόγο έκανε και για τις ΄΄μυθιστορίες΄΄, δηλαδή τα λογοτεχνικά κείμενα που πλαισιώνουν τα κεφάλαια των εκτελέσεων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Αμέσως μετά, ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος παρουσίασε το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου με τίτλο “Εθνική Αντίσταση 1940-1945” αφού πρώτα αναφέρθηκε με επαινετικά λόγια για το έργο και τη δράση του συγγραφέα, και στη συνέχεια ανέπτυξε τις σημαντικότερες πτυχές του έργου.

Τελευταίος ανέβηκε στο βήμα ο Μανώλης Γλέζος (με παρατεταμένα χειροκροτήματα) καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο και πήρε το λόγο συγχαίροντας τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης και όπως είπε η αναγκαιότητα της οποίας επιβεβαιώθηκε από την πολυπληθή συμμετοχή του κόσμου. Η χαρισματική αφηγηματικότητα του, η εσωτερική του…. ζωντάνεψε και καθήλωσε το ακροατήριο στην σχεδόν ωριαία ομιλία του.

Κατ΄ αρχάς, προσδιόρισε την αρχή της Εθνικής Αντίστασης που ήταν το έπος 1940-41 όπου πολέμησε όλος ο Ελληνικός λαός και άλλαξε το ρουν της Ιστορίας καταρρίπτοντας το μύθο του αήττητου άξονα (και η απόφαση πάρθηκε από τον Ελληνικό λαό την ημέρα του πυρπολισμού του πλοίου «Έλλη») γεγονός που το ομολόγησε ο Τσώρτσιλ λέγοντας ότι «οι ήρωες πολεμούν σαν τους Έλληνες».

Στη συνέχεια τόνισε ότι πριν το αντάρτικο, και από την 1η ημέρα της κατοχής άρχισαν να εφαρμόζουν τα σχέδια διαμελισμού της Ελλάδας γεγονός που δεν συνέβη σε κανένα άλλο κράτος και ανέπτυξε τρόπους οικονομικής αφαίμαξης και εξαθλίωσης του Ελληνικού έθνους (πλαστά χαρτονομίσματα, διατροφή του κατοχικού στρατού, υποχρεωτικά δανεισμό κ.ά.). Συνέχισε και πάλι τονίζοντας ότι μόνο ο Ελληνικός λαός έχασε το 13,5% του πληθυσμού του στη διάρκεια της κατοχής, όταν ολοκαύτωμα ορίζεται όταν έχει χαθεί το 10% του πληθυσμού. Προσδιόρισε ακριβώς τις οικονομικές και όχι μόνο οφειλές προς την Ελλάδα, γεγονός που ομολόγησαν ως αδικία οι ίδιοι οι Γερμανοί το 1995.

Αρχίζει η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης1941-45 που ήταν καθολική και παλλαϊκή, άοπλη και ένοπλη αναφέροντας σαν παράδειγμα άοπλης αντίστασης τη στάση του Μητροπολίτη Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρύσανθου που είχε 3 στόχους τη λευτεριά της Πατρίδας,την Εθνική Ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Τέλος πρότεινε την αναγκαιότητα συλλογής και καταγραφής των μαρτυριών της ζωής στην κατοχή στη Λέσβο, ως οφειλόμενο χρέος προς το λαό που αντιστάθηκε και την ιστορία, ανήγγειλε την ίδρυση παραρτήματος στη Λέσβο του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και κάλεσε όλους τους φορείς και τους Λέσβιους να ενισχύσουν το παράρτημα αυτό.

Ακολούθησε και μια μικρή λιτή δεξίωση με τοπικά εδέσματα και ούζο που προσέφεραν οι ποτοποιίες Πλωμαρίου. Παράλληλα, οι παρόντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία είχαν την ευκαιρία να χαρούν, στο χώρο του Πολυκέντρου, μια πλούσια θεματική για την Αντίσταση στη Λέσβο, έκθεση βιβλίου

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρωτοσύγκελος Νικόδημος της Ιεράς Μητροπόλεως Μήθυμνας, οι συνδιοργανωτές: ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος, ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου κ. Σταύρος Πολίτης, ο πρόεδρος κ. Κώστας Μουτζούρης, η αντιπρόεδρος κ. Παρασκευή Γερακίτη και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πλωμαρίου, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, κ. Κώστας Αστυρακάκης και κ. Σοφία Δόλκα.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Ν. Λέσβου κ. Ηρακλή Βερβέρη. Επίσης παρών ήταν και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νικόλαος Μάρκου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεολόγος Πατερέλλης. Το παρόν επίσης έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Γέρας κ. Θέμης Αθανάσιος, Αγιάσου κ. Γιώργος Βουνάτσος, εκπρόσωποι της αστυνομίας και του Λιμενικού, ο Δ/ντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Λέσβου, καθ. Νίκος Ζούρος, ο κ. Νίκος Χρυσάφης συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, ο κ. Γιώργος Πάλλης, Δημοτικός Σύμβουλος Λέσβου, ο κ. Στρατής Ψάλτου γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. ά.

Χαιρετιστήρια μηνύματα για την εκδήλωση έστειλαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης και ο Βουλευτής Λέσβος κ. Σπύρος Γαληνός, ο Παγγεραγωτικός Σύλλογος της Αθήνας και μεμονωμένα πρόσωπα.