Φυσικό Περιβάλλον

Ένας από τους κύριους σκοπούς και τις κύριες δράσεις του Συλλόγου μας είναι η διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και της ιστορικής κληρονομιάς.

Θέσαμε στόχο να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Πλωμαρίου και των όμορφων χωριών του, των ερημωμένων οικισμών όπως της Μέσουνας και της Κουρνέλας, τα βιομηχανικά κτίρια, τους νερόμυλους της Σεδούντα αλλά κυρίως να προστατέψουμε την μοναδική και ασυνήθιστη φυσική ομορφιά του τοπίου από τις γραφικές ακρογιαλές της Αγία Βαρβάρας, του Αγίου Ισιδώρου, της Μελίντας και τη Κρυφτής έως τα όμορφα βουνά και χωριά του Παλαιοχωρίου, του Ακρασιού, του Μεγαλοχωρίου, Νεοχωρίου, της Πλαγιάς και του Τρίγονα.

Το θέμα της προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος επιλέξαμε ως την πρώτη εκδήλωση του συλλόγου μας και αποσκοπούσε στην ευαισθητοποίηση όλων μας- κοινωνικών φορέων και μεμονωμένων ατόμων- για την ανάδειξη και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας, της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής τους, την ιστορικής μας κληρονομιά, τα οποία ιδιαίτερα σήμερα κινδυνεύουν όχι απλώς να αλλοιωθούν αλλά να καταστραφούν. Ο ορατός κίνδυνος δεν πρέπει να αφήνει για κανένα μας περιθώρια εφησυχασμού. Για αυτό, ως ευαίσθητοι πολίτες – όντως είμαστε όλοι μας- ο Σύλλογος μας δεν θα μπορούσε να κρατήσει έξω από τον ορίζοντα της δράσης του και των σκοπών του ένα τέτοιο πρόβλημα, το οποίο στις ημέρες μας έχει άμεση ανάγκη σοβαρής και υπεύθυνης συζήτησης και ενασχόλησης, ώστε να έλθει στο επίκεντρο του κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Έχουμε επισημάνει και επισημαίνουμε ότι το Πλωμάρι και η ευρύτερη περιοχή του, διακρίνεται για:
Το ασυνήθιστα όμορφο φυσικό περιβάλλον με τον αρμονικό συνδυασμό του ορεινού και του παράκτιου περιβάλλοντος (πανέμορφες ακτές
τις γεωλογικές –γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες με τα μοναδικά πρασινοπετρώματα, ιαματικά λουτρά, παλιά λατομεία ‘’τάλκη’’, απολιθωμένα δένδρα, σπήλαια, κ.ά, με το έντονο ανάγλυφο και πυκνό υδρογραφικό δίκτυο.
το μεγάλο πλούτο της βιοποικιλότητας (χλωρίδα, πανίδα και βιοκατοικίες) με αποτέλεσμα τη πρόταση ένταξης του ορεινού συγκροτήματος στο δίκτυο Ναtura 2000.
Εκτεταμένοι ανθρωπογενείς γεωργικοί- εμπορικοί- πολιτιστικοί τομείς, όπως οι ελαιώνες με τις λιθόκτιστες αναβαθμίδες, οι περίφημοι στο Αιγαίο ταρσανάδες, τα παραδοσιακά σαπωνοποιεία- ελαιοτριβεία, οι φημισμένες ποτοποιίες ούζου, ποικιλία παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων.
άμεση γειτνίαση με περιοχές που χαρακτηρίζονται από σημαντικής αξίας περιβαλλοντικά στοιχεία: κόλποι Γέρας, και Καλλονής, ορεινά Αγιάσσου, υγρότοποι Ντίπι- Λάρσος, και Καλλονής –Παρακοίλων.

Η βιώσιμη ανάπτυξη, λοιπόν, της επαρχίας Πλωμαρίου, ιδιαίτερα προνομιούχος και χαρισματική σε φυσικές ομορφιές, μπορεί να στηριχθεί, σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών επιστημόνων, μόνο στο Περιβάλλον (φυσικό και δομημένο) και την παράδοση του

Όπως γνωρίζουμε όλοι μας, όμως, βλέπουμε συνεχώς να περιφρονείται το περιβάλλον, αρχής γενομένης από το Αμμουδέλι και τον Αγιο Ισίδωρο και ακολουθεί ολοταχώς η γραφική Αγία Βαρβάρα.
Η ανάπτυξη του παρασιτικού μοντέλου τουριστικής οικονομίας, επειδή βίασε το φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερα και το και περιφρόνησε βάναυσα την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του Πλωμαρίου, και επειδή η διατήρηση με νομοθετική προστασία του φυσικού, ιστορικού και αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος, αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση επιβίωσης και αναβάθμισης του τουριστικού φαινομένου ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.