Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» με δραστήρια παρουσία στο πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό χώρο όχι μόνο του Πλωμαρίου αλλά και όλης της Λέσβου έχει έδρα το Πλωμάρι Λέσβου, δημιουργήθηκε το 1999 και έχει 100 περίπου μέλη.
Σκοπός του Συλλόγου είναι να συμβάλει μέσα από τις δράσεις του στην ανάδειξη, προστασία και προβολή του φυσικού, δομημένου και ιστορικού περιβάλλοντος της περιοχής μας καθώς και στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων της και στην δια βίου εκπαίδευση, κυρίως ενηλίκων, αλλά και παιδιών, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξη της περιοχής μας.
Η δια βίου εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των κατοίκων πραγματοποιείται μέσα από ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια και εκδηλώσεις, με ομιλητές Παν/κούς καθηγητές, λογοτέχνες, συγγραφείς κ.λ.π. Αναφέρουμε τις σπουδαιότερες: «Η ιστορική, αρχιτεκτονική και φυσική κληρονομιά της περιφέρειας Πλωμαρίου», «Αιγαίο & Πλωμάρι: Ιστορία και Ναυτική-Ναυπηγική παράδοση», «Η Παραδοσιακή μουσική της Λέσβου», «Η Γυναίκα της Λέσβου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», «Ο Λαϊκός Πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης: το παράδειγμα της Λέσβου» Αναπτυξιακό Συνέδριο «Πλωμάρι: Αρμενίζοντας στο χρόνο», “Σεισμοί & Προστασία. Η γνώση είναι πρόληψη” με τον καθ. Βασ.. Παπαζάχο και τον ΟΑΣΠ, “Αφιέρωμα Μνήμης και Τιμής στην Εθνική Αντίσταση στη Λέσβο”, “Ιστορία και Παράδοση του Ούζου”, Tιμητικό αφιέρωμα για τα “100 χρόνια της απελευθέρωσης της Λέσβου και η συμβολή των Πλωμαριτών”, “Αρμενίζοντας στο φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου με πηδαλιούχο τον Οδυσσέα Ελύτη” στη θάλασσα της Λέσβου. Τα τελευταία 3 χρόνια πραγματοποιούσε απογευματινά μαθήματα δημιουργικής απασχόλησης, παιδείας και ΄΄ψυχαγωγίας΄΄ των παιδιών των Δημοτικών σχολείων, Νηπιαγωγείων και Γυμνασίου αλλά και για έφηβους και ενήλικες του Πλωμαρίου και της περιφέρειας του, με μαθήματα παραδοσιακού χορού, μουσικής, ζωγραφικής, παραδοσιακών παιχνιδιών, κεντήματος, μουσικοκινητικής, ρυθμικής γυμναστικής κ.ά.
Ο Σύλλογος μας υλοποίησε το πρόγραμμα «Μονοπάτια της Ευρώπης: περπάτα, βλέπε, νιώσε και πράξε», «Trails of Europe: walk, see, feel and do», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου Μάθηση Grundtving σε συνεργασία με πέντε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Μέχρι τον Απρίλιο του 2015 θα έχει τελειώσει η υλοποίηση του προγράμματος Leader “Πολιτιστικοί και Περιβαλλοντικοί περίπατοι στο Πλωμάρι» με αντικείμενο τη δημιουργία ενός δικτύου 5 θεματικών διαδρομών που αναδεικνύουν το πλούσιο φυσικό, πολιτιστικό και ιστορικό περιβάλλον του Πλωμαρίου.
Επίσης, τώρα ξεκίνησε το πρόγραμμα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS +, “CLICK – Improving Access to Digital Literacy for Young People”, μαζί με 4 Ευρωπαϊκές χώρες Πολωνία (υπεύθυνη του προγράμματος), Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία και 4 Ασιατικές: Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Νεπάλ και Sri Lanka. Στοχεύει στη βελτίωση της απασχολησιμότητας των νέων μέσω της βελτίωσης της εκπαίδευσης για την επιχειρηματικότητα και την ψηφιακή τεχνολογία.
Συνεργαζόμαστε με τοπικούς φορείς, Σχολεία, το Δήμο της Λέσβου, την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, το Παν/μιο Αιγαίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από το οποίο έχουμε τιμηθεί, το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και πολλούς άλλους Συλλόγους εντός και εκτός της Λέσβου.
Οι κυριότερες εκδόσεις μας (με χρονική σειρά), είναι:
« Ιστορία και Παράδοση του Ούζου»
«Πλωμάρι & Θάλασσα – Ταρσανάδες &Καΐκια» και στα Αγγλικά.
«Πλωμάρι Αρμενίζοντας στο χρόνο» Πρακτικά ομότιτλου Συνεδρίου του 2010»
«Κτήρια της βιομηχανικής κληρονομιάς στο Πλωμάρι»
«Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι» και στα Αγγλικά
Ντοκιμαντέρ
“Ξυλοναυπηγική και καραβομαραγκοί στο Πλωμάρι”
“Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι”
“Αρμενίζοντας στο φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου”με πηδαλιούχο τον Οδυσσέα Ελύτη”.