Περίπατος στα παλιά βιομηχανικά κτήρια και την ιστορία τους
Το Πλωμάρι, όσο αφορά την παραγωγή λαδιού και των παραγώγων του, αναδείχτηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα βιοτεχνικά και βιομηχανικά κέντρα του Αιγαίου. Μάλιστα στα 1909, ο Οικονόμος Τάξης αναφέρει ότι υπήρχαν δώδεκα σαπωνοποιεία, δέκα ελαιοτριβεία, ένα υδραυλικό αλευροποιείο, δύο πυρηνελαιοεργοστάσια στην ανατολική είσοδο της πόλης και δύο ατμοκίνητα ελαιοτριβεία ταλκ.
Σαπωνοποιεία και Ελαιοτριβεία στον Ταρσανά(1896).
Πανοραμική άποψη βιομηχανικού συγκροτήματος στις όχθες του Σεδούντα.
Πανοραμική άποψη Σαπωνοποιείου Ξυπτερα.
Γενική άποψη βιομηχανικού συγκροτήματος στην ανατολική είσοδο του Πλωμαρίου.
Γενική άποψη Ελαιοτριβείου- Σαπωνοποιείου Βουλαλά.
Τα περισσότερα παλιά βιομηχανικά κτήρια στο Πλωμάρι είναι σήμερα ερειπωμένα. Ελάχιστα από αυτά έχουν αποκατασταθεί φιλοξενώντας μια νέα χρήση. Στο παρελθόν, όμως ο ρόλος τους υπήρξε σημαντικός στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης του Πλωμαρίου αλλά και στη μετέπειτα πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξή της. Αλλά και τώρα, εφόσον προβληθούν τα κτήρια αυτά, συντηρηθούν – αποκατασταθούν μπορούν να διαδραματίσουν το δικό τους νέο ρόλο στην οικονομική, πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη της.
Τζαν η μηχανή, Σεδούντα.
Σαπωνοποιείο Ιωάννη Πούλια, σημερινό Πολιτιστικό Κέντρο.
Ελαιοτριβείο- Σαπωνοποιείο Εμμ. Σίμου. Φωτο Πανδέκτης.
Βιβλιογραφία: 1. Πολιτιστικές & Περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι,. Σελ. 167 & 1 ντοκιμαντέρ, Ιούλιος 2014, Έκδοση: Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου.
2. Κτήρια Βιομηχανικής Κληρονομιάς στο Πλωμάρι Λέσβου, Γιώργος Κακές, σελ.117, Νοέμβριος 2013 , Έκδοση: Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου.
3. Αρχείο φωτογραφιών του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου “Το Πόλιον”